В студио „Следобедни размишльотини“ се обсъждат важни човешки ценности

Съвсем случайно във Фейс бук попаднах на атрактивна програма от деца за деца. Една малка сладурана, съвсем професионално, интелигентно и с оправдано самочувствие обясни на зрителите, че се намира в студиото „Следобедни размишльотини“ на Старозагорската детска градина „Светлина“. Госпожицата представи поименно своите гости, с които заедно ще разкажат какъв ден е и какво се прави на Велики четвъртък.

Стана ми интересно и останах до края на предаването. Един по един, водещата канеше момиченцата и момченцата, които разказваха кратичко, но точно за събитията през този свят ден – за тайната вечеря на Иисус Христос с учениците му, за молитвата , за предателството…Когато стана дума за боядисването на яйцата, събеседничката обясни подробности. После двете деца сложиха престилките, запретнаха ръкави и нагледно представиха целия процес, който завърши с правене на кръстче за здраве на челцето с първото червено яйце.

Прекрасно е хрумването по този естествен и поучителен начин, с пряко участие на децата да се запознават с важните човешки ценности. Направи ми много приятно впечатление поведението на участниците в предаването, обноските между водещата и гостите й, оказаното внимание, поднесените взаимни благодарности, поднесени на литературен български език – все безценни качества, които ще ги съпътстват в напред в живота.

В седмицата между Цветница и Великден в детска градина „Светлина“ реализирахме за първи път предаване „Следобедни размишльотини“, което е от деца за деца. То стартира от Велики понеделник с набързо устроен декор, аранжиран по идея на децата, уточни за Dolap.bg директорът Йоанна Димитрова.

Малките възпитаници бяха предварително запознати с народните вярвания, които са свързани със Страстната седмица и някои значими и основни житейски истини за последните дни на земния път на Иисус Христос.

Децата вникнаха в значението на думите „пост“, на старобългарски „страст” е „страдание”, какво е „смирен“, „благодатен огън“ и други.

От Велики понеделник до Великден в 5 минутно предаване, те представяха своите знания за моралните ценности, народните вярвания и християнски традиции за всеки един ден от Страстната седмица.

В студиото дебатирахме теми за: „Как да бъдем смирени, честни, добри, милостиви, скромни и как да обичаме всички, дори и враговете си.“. Разбрахме, че любовта ни трябва да бъде истинска, а не само на думи. Тя трябва да личи в нашите дела. Както искаме да постъпват с нас хората, така и ние трябва да постъпваме с тях! Трябва да уважаваме родителите си. Не трябва да говорим неистини за нашите приятели. Как всичко това ще ни направи добри и смирени и, че човек трябва да знае, че няма безгрешни хора и всяка грешка ни учи да бъдем по-добри. Това са нашите уроци в живота, каза г-жа Димитрова.

Децата бяха изключително мотивирани и въодушевени в представянето си и с нетърпение очакваха следващото предаване.

Всъщност тези „Следобедни рамишльотини“ бяха безценен морален урок към малки и големи, тъй като моралът и цивилизацията са основни аспекти на хармонична, истинска и цялостна личност. По този начин детето регулира действията си в обществото и възприема морални норми и принципи на отношението между индивидите“.

Росица Ранчева