На Велики Четвъртък – митрополит Киприан извърши ритуала „умиване на нозете“

На Велики Четвъртък, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, по време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха 12 свещенослужители.

„Нека се подготвим за страданията, които довечера ще трябва да преживее всеки един от нас. Страданията, които ще преминат през Светото Евангелие, защото Христос вече е предаден, за да бъде осъден, бичуван и разпнат за нашите грехове. Нека Божието благословение да пребъдва върху всички Вас, в мир, доброта и послушание. Да бъдем всички заедно в храма Божий, за да може заедно да извървим пътя към Голгота на Нашия Спасител Господ Иисус Христос.“, обърна се към вярващите архиереят.

В 18:30 часа, в катедралния храм „Св. Николай“ той ще отслужи утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия .На 30 април – Велики (Разпети) Петък, в 08:00 часа, отново там ще бъдат отслужени Царски часове и вечерня по време, на която се изнася Плащаницата Христова. Опелото Христово е с начален час 18:30.