Митрополит Киприан:“В най-скоро време ще започнат реставрационните дейности на Православния център в парк „Митрополит Методий Кусев“ Стара Загора

В най-скоро време ще започнат реставрационните дейности на Православния център в парк „Митрополит Методий Кусев“. Това каза Старозагорският митрополит Киприан на 28 април 2021 г. на традиционната предвеликденска пресконференция.-

В продължение на три години дарението на Община Стара Загора беше обжалвано. Съдът отмени всички жалби и постанови, че Общината правомерно е дарила ресторант „Аязмото“ на Старозагорска митрополия.

Не е самоцел да ни се върне сградата. Там е била първата митрополия. Известна е снимката с каретата, коня и дядо Методий, и храмът „Св. Теодор Тирон“ , и шадравана… Този комплекс единствено напомня за вековечния дух на дядо Методий. И той винаги ще пази и съхранява това място“, сподели митрополитът.

Финансирането ще се осигури чрез кандидатстване по различни програми и преди всичко чрез дарения. По време на обжалването на решението на Общината е имало много желаещи българи, живеещи в чужбина, да дарят средства за реставрация на сградата, но моментът е пропуснат.

Сега се работят архитектурният и техническият проекти. До два-три месеца вероятно ще има готовност , за да бъдат утвърдени от Епархийския съвет и от Експертния съвет на Община Стара Загора.

Очаква се в началото на 2022 г. да започнат реставрационните дейности на Православния център, които да завършат напълно за две-три години.

Функционалната характеристика на сградата ще включва популяризиране и съхраняване на делото на митрополит Методий. Ще има конферентна и изложбени зали, детска площадка, бюфет за посетителите и др.

Единственият известен факт по документи, свързан с митрополията и храма, е от 1952 г., когато кметът на Стара Загора Минка Стефанова се разпорежда църквата да се затвори и да се превърне в склад. Свещеникът и всички икони се изнасят от там. Манастирът на върха на Аязмото се превръща в база на Общината. Първоначално се отдава на младежите, а година две-по-късно става ресторант“, разказа д-р Румяна Лечева, който е изследвала на написала монография, посветена на живота и делото на Митрополит Методий“.

Другата дългоочаквана, много хубава новина е, че Епархийският съвет е наел за 10 години храм „Св. Йоан Рилски“ в УМБАЛ „Проф. д-р Киркович“, за което плаща съответния наем. Сградата сега е в ужасно състояние. Знае се, че по време на комунистическия режим храмът е бил превърнат най-напред в склад, а после и в морга допреди 3-4 години. Предстои най-напред ремонтиране на покрива и на помещенията, а след това, с благословението на митрополит Киприан, да започнат там и богослужения. Очаква се към този храм да се възобнови Сдружението на милосърдните сестри.

Преди две седмици Ротари клуб – Берое направи дарение на Старозагорска митрополия в размер на близо 23 000 лв. за изработване на проекта за Социално-милосърдния център „Св. Благовещение“ към църквата „Св. Богородица“.

На новопостроения храм „Св. Игнатий Старозагорски“ остават някои довършителни работи. Ако тази година противоепидемичните мерки позволят, храмът ще бъде открит за 5 октомври – Деня на Стара Загора.

През настоящата година ще се организира национална среща със свещениците, които служат в затворите. През лятото ще се проведе и национална среща с православните младежи от всички епархии.

През годината предстои освещаване в храмовете в селата Сулица, Колена и Оризари Ще се завърши вторият документален филм, посветен на митрополит Панкратий. Очаква се с нетърпение излизане от печат на монографията на д-р Румяна Лечева, посветена на Митрополит Методий. Книгата ще бъде финансирана от Епархийския съвет.

Митрополит Киприан сподели, че 2022 г. ще бъде емблематична за Старозагорска епархия. Тогава ще се отбележат 150 г. от основаването на епархията, 120 г. от освещаването на храм-паметника Шипка и 160 г. от освещаването на митрополитския храм „Св. Димитър“.

Въпреки тежката пандемична 2020 г. Старозагорска митрополия е организирала и провела редица инициативи: Създаден е пълен дигитален регистър на митрополитската библиотека. В пика на COVID-19 са закупени и предадени УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ тестове за диагностика на старозагорци. Заедно с Ротари клуб Митрополията е осигурила топъл обяд за медиците на първа бойна линия. На 1 юни – Денят на детето, прекрасният митрополитски двор се превърна в безплатна сцена и представления за най-малките почитатели на оперното изкуство. На 30 юни в катедралния храм „Св. Николай“ са посрещнати мощите на Св. Йоан Рилски – Чудотворец. На 29 юли в град Мъглиж се откри новоизградена площадка и чешма на името на блажено починалия врачански митрополит Калиник, роден в Мъглиж. На 30 август се освети новият храм на Св. Атанасий Велики в село Видин. Ден по-рано е отслужен молебен в Потопената църква на с. Виден.

На 1 септември е направена първа копка за построяване на храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в района на старозагорското поделение на Втора Тунджанска механизирана бригада. Започна изграждане и на храм във военното поделение в град Казанлък.

На 16 септември в кв. „Кольо Ганчев“, Стара Загора е направена първа копка на храм „Св. Киприан Московски“ – патриарх Московски и на цяла Русия, един от най- големите обединители в Киев и Москва. Бог го е дарувал с талант на чудотворство. Превел е цялата богослужебна литература.

Направена е на 3 октомври м.г. и първата национална среща на православните младежи. Целта е Стара Загора да стане център на православните младежки дружества в България.

Митрополит Киприан благодари на правителството и лично на премиера Бойко Борисов за отпуснатите 1.6 млн лв. за реставрация на камбанарията на Шипченския храм. Скелето вече е издигнато на 53 м. и работата върви успешно. Още над 3 млн лв. правителството е осигурило за ремонт на семинарския комплекс в град Шипка. Там на първия етаж ще се възстанови голямата трапезария и медицински кабинет, на втория етаж ще са килиите на монасите, които сега са 9 души, третият етаж ще бъде за гости и туристи. Ремонтът трябва да приключи до края на годината.

Росица Ранчева