46 малки посланици на доброто вдигнаха изложба от рисунките си

На 26 април 2021г., под южната козирка на сградата на Община Стара Загора, под надслов „Подай ръка на доброто“ беше открита изложба с рисунките на 46 деца. 52 рисунки е резултатът от конкурса на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) и е част от превантивната кампания „Обединени срещу насилието“.

Целта на конкурса е да се популяризира доброто, да се насърчат творческите способности на децата, да се стимулират младите хора да общуват позитивно. Изпълнени с добри мисли, да влагат толерантност, честност, уважение и внимание към околните, да помагат в трудни моменти на бедни, болни, възрастни, хора с увреждания, да даряват радост, да влагат душа в нещата, които правят и да се чувстват удовлетворени.

Председателят на МКБППМН Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора откри изложбата и връчи наградите на отличените малки художници. Тя им пожела да бъдат здрави, да продължават да развиват творческите си умения, да следват смело мечтите си и да бъдат през целия си живот посланици на доброто.

В художественото съревнование участваха ученици от 4 града на страната – Стара Загора, София, Русе и Велинград. Те се състезаваха в три възрастови групи – от 8 до 11 години, от 12 до 15 години и от 16 до 18 години. Жури в състав Юлия Славова – председател, ръководител на Школа по приложно изкуство и Донка Вътева и Диана Иванова от местната комисия.

Най-много са участниците (34) в първа възрастова група -8-11 години.

Първа награда е на Петя Димитрова от НЧ „Ангел Кънчев“ град Русе; Втора награда получават Николай Малаков от ОУ „Кирил Христов“ и Божидара Жекова от СУ „Максим Горки“ Стара Загора; Трета награда получава Кристин Младенова – ІІ ОУ „П.Р.Славейков“ Стара Загора. Поощрителните награди са за Георги Георгиев от ОУ „Кирил Христов“ и Константин Станчев от 104 СУ „Иван Богоров“ София.

Наградите при втора възрастова група -12-15 г.

Първата награда е за Румелина Калчева от СУ „Железник“; Втора награда – за Славка Енчева от СУ „Христо Смирненски“; Трета награда – Яница Михайлова – от Пето основно училище „Митьо Станев“. Поощрителните награди са за Антоанета Трифонова от СУ „Железник“ и Стефани Тодорова СУ „Максим Горки“ – всички от Стара Загора.

При трета възрастова трупа – 16-18 г. поощрителна награда получава Михаела Германова от СУ „Васил Левски“ Стара Загора.

Наградените получиха грамоти и подаръци, а всички участници – грамота и календар на Местната комисия.

Изложбата може да се види до 29 април т.г.

Росица Ранчева