Национален форум на Фестивал „Здравей,Здраве“ в Стара Загора

На 24 и 25 април Стара Загора бе домакин на Традиционната среща на организаторите на Фестивалите „Здравей,Здраве“. Срещата се проведе в СПА хотел „ТЕРМА“ в село Ягода, Стара Загора при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Участваха представители на екипите организатори от Стара Загора, Пловдив, Ямбол, Троян, Хасково, Смолян, Панагюрище, Ботевград, Благоевград

Национална среща на организаторите на фестивалите „Здравей,Здраве“ се проведе в три основни сесии :

– запознаване и споделяне на опита от провеждането на фестивалите през 2020 в съответсвие на новата реалност

– обсъждане и полезни предложения при провеждането на фестивалите през 2021. Съдействие за новите градове ,които се присъединяват към идеята тази година

– переспективи и бъдещо развитие на фестивалите „Здравей,Здраве“ в Бъгария

През 2021 са планирани фестивалите в градовете :

Пловдив на 15-16 май,

Казанлък и Добрич 29-30 май,

Троян 5-6 юни,

Смолян 19-20 юни,

Стара Загора 9-10 октомври,

Панагюрище 16-17 октомври.

Основен двигател на срещата бе организаторът на фестивала в Стара Загора Боряна Узунова. Миналата година „Здравей, Здраве!“ за първи път се проведе на открито на Античната улица пред Операта. Не само огромен интерес на участници, но и реализирани каузи – е характерното за фестивала в Стара Загора, които има свое мото – „ЕдинЕние“. Организаторите му възстановиха надписа на фасадата на Читалище „Свети Климент Охридски-1858“, което всяка година бе доманин. Освен това те дариха на Читалището лаптоп, мултимедия, екран и флипчарт.

С нетърпение очакваме новото издание на „Здравей, Здраве“ в Стара Загора!

КАУЗА: Фестивалът „Здравей, Здраве“ е осъществяване на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

МОТО: Водим се от древната максима „Здрав дух в здраво тяло“, но всяко издание на Фестивала и всеки град0-домакин имат акцент и собствено мото и облик.

 ИСТОРИЯ: Началото бе поставено на 30 октомври 2010 год., когато в Културен център „Тракарт“, Пловдив, в рамките на 1 ден се проведе първия фестивал, в който вземат участие 8 лектори. Следващите години, с подкрепата на Община Пловдив, Фестивалът се провежда в Общински съвет, набирайки все по-голяма популярност и подкрепа от пловдивската общественост и 2014 година вече има повече от 60 лекции и практикуми. Следващите години Фестивалът се провежда в по-обширни пространства като Дома на културата „Стефан Кираджиев“ и Дома на техниката в Пловдив.

 В СТРАНАТА: В течение на няколко години, вдъхновени от пловдивския фестивал „Здравей, Здраве!“ в страната се провеждат фестивали и в градовете: Троян, Казанлък, Търговище, Варна, Добрич, Ямбол, Кърджали, Габрово, Тетевен, Панагюрище, Стара Загора, София, Благоевград, Петрич.

 ОРГАНИЗАТОРИ: Фестивалът е начинание, което се реализира чрез доброволния труд на няколко десетки физически и юридически лица от цялата страна. Мотивацията на организаторите е некомерсиална, не цели печалба или реклама, а споделяне на знания и умения в полза на обществото.