Оперната прима Христина Морфова е първата българка, която изнася концерт в „Роял Албърт Хол”

„Роял „Роял

На 24 април 2021 г. се навършват 134 г. от рождението на „Българския славей“ великата оперна певица, старозагорката Христина Морфова. Тя е първата българка, която изнася концерт в знаменитата лондонска зала „Роял Албърт Хол“.

През 2021 г. залата става на 150 години.

Когато през пролетта на 1923 г. примата на Пражката опера Христина Морфова/1887-1936/ и нейната корепетиторка проф. Людмила Прокопова/1886-1959/ влизат в елегантния и аристократичен хотел „Сесил” в Лондон, на рецепцията знаят, че това е прочута оперна певица, но не предполагат, че съвсем скоро ще се превърне в звездата от „Роял Албърт Хол”. Двете дами са заедно със своя импресарио и преводач, който още същата вечер изпраща писмо до чешката столица, в което информира съпруга на Морфова д-р Любен Лукаш, че са пристигнали успешно. За таза история свидетелстват писма, документи и публикации, който се съхраняват в Централия държавен архив.

Христина Морфова е родена на 24 април 1887 г. в Стара Загора, в семейството на адвоката и политика от Демократическата партия Васил Морфов. На нея историята отрежда да проправи българския път на славата в „Роял Албърт Хол”.

Талантът й е развит първо в модерната за времето си Пиводова школа в Прага. Дръзка и талантлива тя бързо става любимка на чешката публика с ролята на Марженка от операта „Продадена невеста” на Сметана. Специализира при проф. Жак Иснардон в Париж, един от най-модерните преподаватели по оперно пеене. Изпълнението й на Далила от операта „Самсон и Далила” провокира авторът й- композиторът Сен Санс да я нарече „Българският славей”.

За авторитетната си изява в Лондон 34 годишната певица заминава като една от звездите на Пражката опера и професор по солово пеене в Пражката консерватория.

В „Роял Албърт Хол” концертите са запомнящи се. Само преди четири месеца на легендарната сцена се представя с концерт прочутият руски бас Фьодор Шаляпин. Журналисти и музикални критици посочват в публикации, че след него никой не може да препълни залата – символ на бляскави успехи. Единственият чех досега, взривил английската публика тук, е Антонин Дворжак през 1884-та. Той дирижира своята композиция „Стабат Матер”, която изпълнява Лондонската филхармония.

Роял Албърт Хол” в югоизточната част на Хайд парк е една от забележителностите на Лондон. Концертната зала побира 8000 места, капацитетът й е 12000, ако има и правостоящи.

Влиятелният „Таймс” съобщава на сутринта преди концерта”: „Госпожица Морфова в „Роял Албърт Хол”… Тя разполага с няколко октави, в които няма нито една слаба нота. Високите й тонове са мощни и красиви…. От дълго време не сме чували подобно мощно пеене с такъв нежен глас”.

Христина Морфова е впечатлена от благородниците, които са изпълнили първия ред. Очите й гледат в уникалната зала и виждат, че няма нито едно празно място,четем в спомените й. Публиката, която аплодира дълго концерта, никога няма да забрави изпълненията й на ариите на Леонора от „Трубадур”, на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта” на Моцарт, една от коронните й роли, на Русалката от едноименната опера на Дворжак, на Дона Ана от „Дон Жуан“. Концертът завършва с песни от Дворжак и Сметана.

Овациите дълго не стихват, не това не е успех, това е триумф. „Първият концерт мина бляскаво”, четем в първото й писмо от Лондон, написано до свекърва й Теофана Лукаш в София. А на мъжа си д-р Любен Лукаш пише: „ Успехът ми в Прага е нула, в сравнение с тукашния”.

В броя си от 23 март 1923 г. „Нортън еко” е категоричен: „Тя е най-големият жив съперник на Шаляпин и същевременно притежава и нещо от особения тембър на Карузо”.

Според проф. Емил Янев, дългогодишен преподавател в НМА „Панчо Владигеров” и главен диригент на хор „Христина Морфова” Ана Тодорова също има изява на прочутата сцена, но изпълнението й не получава висока оценка.

Преди да отпътува за Прага, Морфова получава специална покана от крал Джордж V за закрит концерт пред 300 души благородници и общественици в Бъкингамския дворец.

На бляскавия си успех в „Роял Албърт хол” дължи и записите си, година по-късно, във фирмата за грамофонни плочи „Колумбия” в Лондон. Така става първата българска оперна певица, която има издадена грамофонна плоча със записи на арии и песни.

Днес някои музикални критици питат, как ли би изглеждал концерт на Лили Иванова на прочутата сцена, която също като Морфова е родена на 24 април. Сигурно има нещо магично в тази дата.

През 2021 г. „Роял Албърт Хол” празнува 150-тата годишнина от своето откриване. Вратите на забележителния концертен комплекс са отворени за първи път на 29 март 1871г. под егидата на Кралица Виктория. Носи името на нейния покоен съпруг – принц Алберт Сакс- Кобург –Гота ,който иска да превърне залата в място, което „ ще демократизира и популяризира изкуството и науката”.

Емблематичната концертна зала в Лондон е оставала затворена само два пъти-  по време на Втората световна война и на пандемия от Ковид-19, която върлува по цял свят .

Добрата новина за меломаните е, че „Роял Албърт Хол” отвори врати в навечерието на Коледа с поредица от дейности, които се подчиняват на музикална традиция, дълбоко вкоренена в британското общество. С капацитет, ограничен до 1000 души поради ограниченията на здравните власти, на 9 декември 2020 г. имаше концерт на Кралското хорово дружество, което е сформирано за откриването на „Роял Албърт Хол” и което изнася своите изпълнения всяка Коледа от 1872 г., четем на сайта на културния институт.

Д-р Румяна Лечева, БТА

изкуствата и науките“. През тези 150 години залата е била домакин на много различни събития – балове, кралски приеми и танци, политически и религиозни срещи, първата реч на английски на Алберт Айнщайн, тенис мачове и, разбира се, изпълнения на музиканти от цял свят. на много различни събития – балове, кралски приеми и танци, политически и религиозни срещи, първата реч на английски на Алберт Айнщайн, тенис мачове и, разбира се, изпълнения на музиканти от цял свят.