Филми на старозагорски ученици ще участват в Международния фестивал „Златната липа”

Филмът „Моята мечта”, създаден от ученици в ППГМ „Гео Милев” в Стара Загора, ще бъде представен на Международния филмов фестивал „Златната липа“, който ще се проведе за девета поредна година от  29 май до 2 юни в Стара Загора. Поканата към авторите от Магдалена Ралчева, директор на Фестивала, е филмът да участва в програмата в секция Детско кино.

Екип ученици от 10-12 клас на гимназията заснемат филм, който участва във Философски филмов фестивал, съпътстващо събитие на Националната олимпиада по философия. Официално класирането ще бъде обявено на 05.06.2021 г. В конкурса участват общо 104 късометражни филма / до 5 мин/.

Филмът „Моята мечта“ е публикуван в интернет пространството и вече има много гледания. С много въображение, творчески идеи, работа в екип и незабравими емоции е създадена лентата – филм с прекрасни, силни и истински послания. Темата е актуална и не на последно място- всичко в този филм е творческо решение на учениците, на младите хора.

Авторите са много щастливи от поканата. Според тях това е много висока оценка за труда им и така сбъдват своята мечта – филмът да се гледа от повече зрители, от повече ученици и млади хора.

Сценарист на филма е Тодор Митев от 11г клас, режисьор Галин Недков от 11г клас, организатор Миглена Профирова от 12б клас. Участват и учениците от 10д клас, а идейна и морална подкрепа оказват преподавателите Станка Стойчева и Дима Петкова.

В програмата на „Златната липа“ са включени и филми на ученици от Клуб „Седмо изкуство“ във 2 ОУ“П.Р.Славейков“.

„„Клуб „Седмото изкуство“ възниква през 2017/2018 г., когато включих деца в изработването на късометражни филми. Извънкласно подготвях интензивно ученици за изяви, като за три години завоюваха почти всичко, което беше възможно в областта на информационните технологии, а и отвъд това, в България. Възпитаниците ми спечелиха над 100 отличия, предимно първи места, на национално и международно ниво, и новото ми предизвикателство е киното – „седмото изкуство“ – споделя Владимир Илиев, ръководител на направление „ИКТ“ във Второ основно училище „П.Р.Славейков“

Само за тази учебна година ази година (2020/2021) учениците от клуба завоюваха отличия на най-големите форуми:

На X Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“ – Варна – „Статуетка за цялостно творчество“, участвайки с три късометражни филма.

На Международния конкурс „Европейска нощ на учените“ – Специалната награда.

На III издание на „Детска Киномания“ учениците се представиха отлично за втора поредна година.

От XXVIII Национален ученически конкурс, организиран от Националния клуб „Родолюбие“ с грамота бе отличен късометражния филм, посветен на Петко Славейков.

Долап.бг