Млади старозагорски творци спечелиха награди от национален конкурс

Успешно се представиха млади старозагорски творци в Националния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“. Той се организира за 24 път от Министерството на образованието и науката, Община Казанлък, Фондация „Чудомир”, Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски” Казанлък, Военен клуб – Казанлък и Национален дворец на децата, София.

Целта на организаторите е да се открива, популяризира и подпомага развитието на детски таланти в областта на изобразителното изкуство и литературното творчество; да се създаде подходяща атмосфера за изява на талантливите деца и пълноценен контакт между тях; да даде възможност на младите творци да пресъздадат веселите моменти от техния живот; да осигури широко и свободно поле за проява на детската енергия и въображение; да предложи полезни насоки за възпитание и развитие на бъдещите български и европейски граждани.

За участие в „Малките нашенци” са получени 619 рисунки и приложни творби от 91 институции от 48 населени места от цялата страна.

Жури, с председател Иван Гайдаров, присъди 80 награди, от които 14 специални, 28 класирани от школи и 21 класирани от училища на І, ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории, както и 11 поощрителни награди.

Сред отличените са и трима възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) в Стара Загора от Школа „Малка пластика” с ръководител Слави Славов.

В І категория – специализирани институции и школи, раздел „Приложни изкуства“, Иван Стефанов – 7 години, Явор Димитров – 8 години и Стефан Георгиев – 9 години, успяха да впечатлят компетентното жури и категорично да спечелят първо, второ и трето място в съответната възрастова група.

Пожелаваме на децата и техния ръководител да са все така успешни, мотивирани и вдъхновени за нови предизвикателства, коментираха от ЦПЛР.

Росица Въльовска