Малките славейковци – „Празник е страхотен – Ставам аз човек грамотен!“

Малките ученици от 1 „б“ клас на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ днес напуснаха Царството на буквите и  се отправиха към  Царството на книгите. На красиво тържество малчуганите заявиха, че са вече големи, грамотни и умни и че книгата ще е техен пръв приятел – отсега и занапред.

Оригиналният сценарий на тържеството подреди класният ръководител – елегантната и аристократична г-жа Мима Михайлова. Тържеството се предаваше директно в Интернет, за да могат да го видят родители, роднини и приятели на децата.

/Ах, този КОВИД, този КОВИД! Отдалечи родителите физически от децата, които пръскаха толкова светла енергия, лъчезарие и чар./

В сценария малката Мими не иска да учи и чете. Заради това тя се озовава в царството на Цар Мързелан, където е тъмно и само се лежи, няма никакви игри. Мими обаче не харесва условията и иска да избяга. Помагат и – Врабчо, Слънчо и Феята- закрилница на буквите. Те я отвеждат в Града на 30-те букви. Там има само една улица и от дясната и страна са домовете на буквите – гласни, а от лявата – на буквите-съгласни.

Цар Мързелан е скарал гласните и съгласните, но добрите герои ги помиряват.

Появяват се и препинателните знаци, които разказват за своето значение.

„Празник е страхотен –

Ставам аз човек грамотен!“

Сценарият бе освежен от много песни , изпълнени от талантливите първокласници на г-жа Мима Михайлова.

„Голямо Браво за всички вас! Деца, вие сте прекрасни артисти. За всички вас е огромен успех, че вече сте грамотни деца. Нека всеки един ден да намирате време за вашия нов приятел – книгата. Да я пазите и обичате“ – обърна се към първокласниците Милена Желязкова, директор на Второ основно училище.

Всички 23 деца получиха красива грамота за начална грамотност и книжка „Котаракът в чизми“, която ще е първата книга в Читателските им дневници.

„В този кабинет №21 всеки ден ме посрещат 23 деца, които ме даряват със светлина и обич. Това общуване ме зарежда в работата и в живота“ – каза г-жа Мима Михайлова, която децата прегръщаха след тържеството с огромна любов.

В прекрасната класна стая на 1 „б“ клас са закачени надписи с вълшебните думи – Благодаря, Моля, Добър ден, Довиждане и др., а на стената е изписано  стихотворение от Г.Струмски:

Аз раста

От крехката розова пъпка

Разкошен разцъфва цветът.

От малката, първата стъпка,

Започва най-дългият път.

От борче разперва се бора.

От зрънце-пшеничният клас.

Растат и големите хора

От малки деца като нас.

Освен че вече са грамотни, какви  големи хора ще порастат от малките първокласници от 1 „б“? /в случай, че не забравят  уроците на любимата си начална учителна Мима Михайлова/

  • Уважителни – за всеки от гостите имаше букет цветя
  • Възпитани
  • Отговорни
  • Вежливи
  • Дисциплинирани

Попътен вятър в Царството на книгите, 1 „б“ клас!

от Уляна Кьосева

/ с моята първа буква започва думата Учение! – бях горда да си припомня на това чудесно тържество/