Въпреки пандемията и кризите, Община Стара Загора изпълнява заложените проекти

„Въпреки пандемията, която продължава повече от година и кризите, произтичащи от нея, Община Стара Загора продължава да изпълнява в обявения срок заложените проекти“. Това каза на 21 април 2021 г. на пресконференция кметът Живко Тодоров. На нея присъстваха всичките му заместници, главният архитект и секретарят на Общината.

Г-н Тодоров маркира изпълняваните дейности, на някои от тях се спря по-обстойно, за други обясниха заместниците му и главният архитект.

Най-новата тема беше Решението на Върховния административен съд от 16.04.2021 г., с което се анулира решението на КЗК относно спиране на конкурса за идеен проект за многофункционалната зала „Арена Стара Загора“, която ще се реализира в парк „Артилерийски“ . Кметът уточни, че предстои подписване на възлагателен договор с победителя от конкурса да изработи проект, което се надява да стане преди края на настоящата година. В офертата ще бъде записано изискването финансирането да бъде в първоначалните рамки от 25 млн.лв. , а седящите места да останат 5000. Освен това фирмата да се съобрази с направените допълнителни предложения от гилдията на старозагорските архитекти.

Ремонтът на Станционната градина се изпълнява по план и според фирмата изпълнител дейностите ще приключат окончателно до края на месец юни 2021г.

До края на месец юни т.г. се бъде готов и Скейпаркът в парк „Артилерийски“. Кметът обясни, че поради СOVID- пандемията, няколко от обектите са били замразени. Но вече са започнали довършителните работи и в края на учебната година децата ще има къде да се забавляват.

Крайният срок за реновиране на Зоопарка е краят на месец юли т.г. Освен ковид и климатичните проблеми, наложело се е препроектиране на клетки, сгради, терени и пр.

Финализират се обществените поръчки за ремонти на СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Ботев“, общежитието на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, построяване на нова детска градина.

Работи се активно по квартал „Самара1“. До края на лятото трябва да приключи полагането на новата канализация и водоснабдяването в квартала. След това Общината се възложи подобряване на инфраструктурата – тротоари, улици, междублокови пространства. През 2022 г. дейността по инфраструктурата ще продължи.

Преди месец започна ремонтът на Летния театър. Срокът за приключване на дейностите е до края на есента.

Предстои обявяване на обществена поръчка за ремонт на сградата на Драматичния театър. Главният архитект Виктория Грозева обясни, че сградата ще бъде изцяло обновена. За целта ще бъде конструктивно укрепена. Ще бъдат подменени с нови всички инсталации. Тъй като е паметник на културата, съгласувани са с Министерство на културата всички интериорни и екстериорни детайли. Околното пространство от юг и изток също ще бъде облагородено. Одобрена от Министерство на културата е и изграждането на открито на нова, функционална сцена. Финансирането е по Фонд на фондовете в размер на 4 млн.лв. Докато траят ремонтните дейности театърът ще играе представленията си основно на сцената на Дома на културата или ще гостува на сцените на Операта, Кукления театър, летните сцени и др.

След ремонт на определените помещения, Ансамбъл „Загоре“ ще репетира в освободения етаж на общинска фирма „Мересев“.

Обявени са обществени поръчки за ремонт на двата пенсионерски клуба – на бул.“Руски“ и ул. „Граф Игнатиев“.

В социалните мрежи се коментира от дълго време състоянието на тоалетните в градските градини. Предстои обявяване на обществени поръчки за изграждане на надземни тоалетни. Има реализиран типов проект в Станционната градини.

С кметовете по селата сега се уточнява къде да се ремонтират улици, тротоари, здравни служби, кметства, пенсионерски клубове. Започва активна работа от пролетния сезон.

Предстои да стартира голям В и К проект, който е на В и К-дружеството. Дейностите ще се реализират през лятото в централна градска част. Ще се сменя канализация и водопроводи по улици, където досега не е работено.

Приключила е обществената поръчка за доставяне на електрически автобуси. Има избран изпълнител – водеща фирма от Испания. В момента има две жалби в КЗК. След произнасяне на съда, ще се сключи договор с фирмата и до една година трябва в града ни да имаме електрически автобуси.

Спечелен е проект за рекултивация на старото сметище. Там се работи много активно. До 4 месеца трябва да приключи и този проект.

Ремонтът на Руския пазар се реализира активно. Срокът за изпълнение е до лятото на 2022 г.

Започна изпълнението на първия етап на ул. „Капитан Петко Войвода“.

„След изпълнение на бюджета за първото полугодие и състоянието на ковид-кризата, ако и дай Боже, имаме достатъчно приходи в бюджета ще стартираме следните ремонти: ул. „Промишлена“ (улицата на КАТ), която трябва цялостно да бъде ремонтирана; по същия начин действаме и с улицата на складовете, както и кръговото на Новотехпром“, обяви Живко Тодоров.

По социална програма, благодарение на Министерство на труда и социалната политика Дом „Незабравка“ трябва да се превърне в дом за възрастни с психически увреждания и за деца с аутистични проблеми. Има осигурено финансиране и обявена обществена поръчка. До няколко месеца ще има избрани изпълнители, за да се разкрие нова социална услуга на територията на Община Стара Загора. Впрочем, Общината предлага 48 социални услуги – най-много в страната, някои от които се финансират от местния бюджет.

„Въпреки корона вируса, въпреки всички трудности, ние сме работили много активно и сме привлекли това външно финансиране, – каза градоначалникът ни.- Очаквам до няколко дни обаждане и от Регионалното министерство да подпишем договор, с който ни отпускат финансиране за така наречените охранителни канали. Те ще помогнат Стара Загора да не се наводнява. Изграждайки тези канали, ние на практика още в квартал „Лозенец“ и Аязмото при проливни дъждове ще спрем водата, която се стича и която пълни улиците на Стара Загора и ги задръства с камъни, чакъл, листа и пр.“

Другата добра новина е, че Министерство на образованието и науката ще отпусне 200000 лв. за закупуване и монтиране на купола на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“.

Зам.кметът Йордан Николов сподели стратегията на Община Стара Загора за намаляване и обработване на отпадъците: Кандидатства се по проект за оползотворяване на строителните отпадъци; Ще се кандидатства за оползотворяване на хранителните отпадъци. За целта, на територията на депото в село Ракитница ще се изгради съоръжение; Ще се кандидатства за общинска сепарираща инсталация, тъй като в момента се ползва частна фирма. По този начин ще се намалят данъчните тежнения на гражданите. Ще се кандидатства за модерна технология за пълно преработване на отпадъците.

Кметът и заместниците му отговориха на зададени от журналистите въпроси:

Относно състоянието на Водното огледало „Поетите на Стара Загора“ зам.кметът по културата Милена Желева съобщи, че заедно с проектантите се търси техническо решение, с което да се осигури по-лесна и ефективна поддръжка на това съоръжение. Очевидно е, че сегашното решение на проектантите не осигурява необходимата визия.

До края на предстоящото лято ще се обявят обществени поръчки за ремонтиране на ДГ No31 “Слънце“ , Спортното училище „Тодор Каблешков“ и ОУ „Самара“ през 2022г. Банята на Старозагорските минерални бани ще бъде отворена след отменяне на ковид – забраните .

Росица Ранчева