„Спящата красавица“ е връх в балетното изкуство на Стара Загора

На 16 април 2021 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора се състоя дългоочакваната премиера на балета на балетите „Спящата красавица“ по музика на Пьотър Илич Чайковски и хореография на Мариус Петипа. Либрето на Иван Всеволожски и Мариус Петипа е по едноименните приказки на Шарл Перо и Братя Грим. Постановката и режисурата са на проф. Андрей Босов от Русия. Сценографията е на Иван Токаджиев. Костюмите са на Мария Блажева. Асистент хореограф е ръководителят на балетната трупа Силвия Томова.

През последните няколко години, под ръководството на г-жа Томова, за балетната трупа на Държавна опера Стара Загора, у нас и по света, се говори основателно само със суперлативи. Премиерата на „Спящата красавица“ е ново основание за това. Без преувеличение, това е грандиозен, високо естетски, изпипан и съвършен спектакъл, какъвто скоро българска сцена не познава. Постигнат е максимален перфекционизъм във всеки детайл, във всяка позиция, във всяко движение, жест, мимика, лицеизраз…Перфектни са декорите. Над 150 са костюмите, всеки от които е произведение на изкуството. Уникални са мултимедия, ефекти, художествено осветление. „Черешката на тортата“ е изпълнението на музикалната партитура на живо от оркестъра на операта, под диригентската палка на маестро Владимир Бошнаков. Това допринесе за още по-високо ниво на спектакъла.

Изключителен екип и съмишленици работиха повече от година за реализирането на проекта. Пандемията попречи на два пъти да се състои премиерата му през миналата година. Но вече „Спящата красавица“ е подарена на публиката, която посрещна представлението като голям духовен празник.

Постановката е в чиста класика.

Имало едно време крал и кралица. След дълги години, най-сетне им се родило детенце. За да споделят голямата радост, техни височества организират голямо тържество. Сред поканените са и 12 от 13-те феи, за да орисат принцесата. 13-та не е поканена, защото за нея не е имало златни съдове на трапезата. Изреждат се и благославят феите Нежност, Плодородие, Безгрижие, Смелост и Веселие, феите на брилянтите, на златото и на сапфирите принцеса Аврора (Зора) да стане като тях. В един миг нещо се разфучава и черна колесница докарва на празника сърдитата зла фея Карабос(Забвение и Самота) . Тя прави своето заклинание ,когато Аврора стане на 15 години да се убоде и да умре!

За радост Фея Люляк ( Озарение, в ролята Клара Ферар) още не се произнесла. Думите, които тя изрича са, че принцесата няма да умре, а ще заспи. И ако се намери принц, който да я целуне, тя ще се събуди и злата магия ще се развали.

В ужас кралят заповядва да се изгорят всички остри предмети, за да не пострада любимото им дете.

На 15-ия рожден ден на Аврора в двореца отново има голям празник. Тук вече са и принцовете, които ухажват порасналото момиче. А то сияе в своята красота, нежност, любопитство към света и нескривано щастие. В разгара на бала се появява старица, която подарява на принцесата букет от рози. Естествено тук е и голям отровен шиш, който убожда пръста на Аврора и… тя заспива дълъг сън. Край нея заспива целият свят.

Но както става в приказките, след 100 години, Феята на люляка среща красивия принц Дезире ( Желание и Воля – в ролята Каито Такахаши), разказва му за спящата красавица и той тръгва да я дири. Дири я пред девет планини в десета и през девет морета и океани. Открива я – все така прелестна. Влюбва се в нея, целува я и тя се събужда. Целият свят също се събужда – радостен и добър.

Празникът продължава. Аврора и Дезире се женят и живели дълги години в мир и любов. А може би са някъде край нас – все така млади, красиви и влюбени, победили с обичта и верността си злобата и отмъщението.

Ролята на Спящата красавица Аврора пресътвори прима балерината Анелия Димитрова – прелестна, невероятна, възхитителна. С блестяща техника, стил и концентрация, тя изумително извая образа на героинята си в развитие – нежна, ефирна, безгрижна, смела, весела, невинна, любвеобилна, мечтателна, решителна…Стара Загора е горда и богопомазана, че се радва на изкуството на тази млада, талантлива и харизматична личност. Благодарност и респект, Анелия!

Принц Дезире на японеца Каито Какахаши беше достоен партньор на Аврора – мечтателен, решителен и последователен в търсене и откриване на момичето на сърцето му. Това е великолепен балетист във всяко отношение с много качества.

Уникални танцувални и актьорски постижения показа отново любимецът на публиката Томоки Ишиго в трудната роля на Синята птица. Специално „браво“ за Клара Ферер, Акари Мориматсу като принцеса Флорина, Франческо Бориелло като злата фея Карабос, всички феи, кавалери, останалите солисти в ролите на – Вълка, Червената шапчица, Котаракът в чизми и Бяла котка, краля, кралица и техните свити, големи и малки фрейлини, нериди, церимониалмайстор, вестоносец, ловна дружина на принца и т.н. Истинска наслада на очите и сърцето е великолепният Корде балет – изящни, прецизни, еднакви, безукорни.

Преди да се вдигне завесата директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов се обърна към публиката с думите:

Преди 50 години един архитектурен проект на Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев е реализиран в нашия град . Това е най-модерната сграда за опера и балет. За голямо щастие, това се случва в Стара Загора. Вече 50 години тази сграда е не само символ на нашия град, с което много старозагорци се хвалят у нас, но и по целия свят. Тя е дом на нашата опера и балет. Благодарение на тази сграда и нейния комфорт, ние имаме една от най-добре развиващите се оперни и балетни трупи в България. Разбира се, това е и благодарение на Вас, които в тези пандемични условия и неудобство да стоите с маски в залата сте тук, за да аплодирате след година и половина мълчание, без премиера на нашия оперен театър, бляскавата премиера на балета „Спящата красавица“ по музика на Пьотр Илич Чайковски.

Защо определям постановката като блестяща. Защото след повече от 40 години тази вечер ще имате възможност на живо да чуете музикалното изпълнение от оркестъра на операта. Благодаря на диригента маестро Владимир Бошнаков! Благодаря на концертмайстора Емил Шейтанов, който ще изпълни изключително соло на своята цигулка! Благодаря на цялата многонационална балетна трупа! Благодаря на Силвия Томова, която преди 6 години дойде тук заедно с мене и от пепелта възроди балетна трупа със световно значение! Благодаря на всички технически служби и работници, на моята администрация, с която успяхме да намерим средства, за да реализираме тази постановка! Благодаря безкрайно на сценографите и костюмографите, които направиха възможно това пиршество и красота на сцената!

Най-накрая искам да Ви кажа: Бъдете с нас! Операта и балетът няма да умрат, докато Вие сте с нас и когато в замяна Ви представяме стойностна продукция! Нужна ни е Вашата подкрепа! Приятно гледане! Дълбок поклон и на добър час на „Спящата красавица“!

И по време на спектакъла и след финала му, дълго дълго продължиха аплаузите и възторжените викове „Браво“! Бяха поднесени цветя от различни организации и институции и от благодарните граждани.

Следващите спектакли са на 23 април с нов солистичен състав и на 21 май 2021г.!

Росица Ранчева