Обявиха отличените в конкурса „Подай ръка на доброто“

В навечерието на християнските празници, на 26 април 2021 г. от 17.00 часа, пред сградата на Община Стара Загора, председателят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) Иванка Сотирова, ще открие изложба и ще връчи наградите на победителите в конкурса за детска рисунка на тема „Подай ръка на доброто“. Инициативата на Комисията бе част от превантивната кампания „Обединени срещу насилието“.

Целите на организаторите са да популяризират доброто, да насърчават творческите способности на децата, да стимулират младите хора да общуват позитивно, изпълнени с добри мисли, да влагат толерантност, честност, уважение, внимание към околните, да помагат в трудни моменти на бедни, болни, възрастни, хора с увреждания, да даряват радост, да влагат душа в нещата, които правят и да се чувстват удовлетворени. Много видове на доброто през детския поглед, отразен в цвят и изпълнен с талант присъства в рисунките, които ще бъдат изложени до 29 април пред Община Стара Загора.

В конкурса се включиха 46 деца от 4 града на страната –Стара Загора, София, Русе и Велинград. В 52 рисунки те изразиха в пъстри цветове своите таланти и хоризонти за мечти, свързани с доброто. В три възрастови категории се състезаваха авторите на художествените творби – от 8 до 11 години, от 12 до 15 години и от 16 до 18 години, като преобладаващи са от първа възрастова група – 34. Всеки участник можеше да се включи с до три произведения, с техника по свой избор.

На 19 март жури с председател Юлия Славова, ръководител на школа по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие и двама членове на комисията, оцени получените рисунки и определи класирането. Организаторите присъждат грамоти на всички участници, за отличените художници са предвидени специални награди и грамоти.

Най-добре представили се в:

Първа възрастова група 8-11 години

Първа награда: Петя Димитрова, 10 г., НЧ „Ангел Кънчев“, Русе

Втора награда: Николай Малаков , 8 г., ОУ „Кирил Христов“ , Стара Загора

Божидара Жекова, 11 г., СУ „Максим Горки“, Стара Загора

Трета награда: Кристин Младенова, 8 г., II ОУ „П.Р.Славейков“, Стара Загора

Поощрителна награда: Георги Георгиев, 8 г., ОУ „Кирил Христов“, Стара Загора

Поощрителна награда: Константин Станчев, 8 г., 140 СУ „Иван Богоров“, София

Втора възрастова група 12-15 години – всички отличени са от Стара Загора

Първа награда: Румелина Калчева, 14 г., СУ „Железник“

Втора награда: Славка Енчева, 13 г., СУ „Христо Смирненски“

Трета награда: Яница Михайлова, 12 г., V ОУ „Митьо Станев“

Поощрителна награда: Антоанета Трифонова, 13 г., СУ „Железник“

Поощрителна награда: Стефани Тодорова, 13 г. СУ „Максим Горки“

Трета възрастова група 16-18 години

Поощрителна награда: Михаела Германова, 18 г., СУ „Васил Левски“, Стара Загора.

Росица Въльовска