Наближават Оскари 2021: какво трябва да знаем за церемонията

Мария Бакалова е първата българка, номинирана за „Оскар“ в категорията най-добра актриса в поддържаща роля

93-та церемония по връчването на наградите „Оскар“ ще се състои в неделя вечерта на 25-ти април 2021 г. в Лос Анджелис.

Церемонията ще изглежда като филм и маските против коронавирус ще имат ключова роля в него. Това обявиха продуцентите на шоуто и обещаха преобразяване на филмовото събитие.

По-голямата част от церемония за връчване на наградите ще се проведе не по обичайния начин в театрална зала с над 4000 гости, които са водещи имена в кино индустрията, а в гарата „Юниън стейшън“. Това е една от най-обичаните сгради в Лос Анджелис, построена в стил ар деко и послужила за декор в множество филмови продукции, включително „Блейд рънър“ и „Пърл Харбър“

Това, което ще се случи на церемонията, няма да прилича на нищо, което е правено преди, обеща на пресконференция режисьорът Стивън Содърбърг, който е един от тримата продуценти на събитието.

Речите на победителите няма да бъдат ограничавани, както досега до 45 секунди. Вместо това „ги окуражихме да разкажат история, да кажат нещо лично“, обясни Содърбърг.

Запитан какви маски ще бъдат използвани, режисьорът мистериозно посочи, че маските ще играят важна роля в историята.

За да подготвят събитието, продуцентите са се консултирали с епидемиолози, с които Содърбърг е работил преди 10 години при създаването на филма „Заразяване“. В него опасен вирус поразява целия свят подобно на коронавируса в момента.

Сред звездите, които ще обявяват победителите в категориите, ще бъдат Харисън Форд и Брад Пит. Те ще играят себе си или някаква версия на себе си, обясни Содърбърг.

Голямата церемония по връчване на Оскарите ще се излъчват на живо в неделя, 25 април 2021 г., по ABC, начало в 20:00. Може да се гледат и на живо в YouTube TV.

Кои са номинирани?

Продуцентите на Оскарите Джеси Колинс, Стейси Шер и Стивън Содърбърг заявиха, че имат за цел да създадат безопасна и бляскава церемония. Много от артистите получават номинация за първи път. Сред дебютантите в категорията за най-добър режисьор са Клоуи Джао за филма „Земя на номади“ (Nomadland) и Емералд Фенел за филма „Момиче с потенциал“ (Promising Young Woman). За най-добър актьор е номиниран Стивън Ян за филма „Минари“ (Minari), който е и първият американски актьор от азиатски произход, номиниран в тази категория.

Мария Бакалова е първата българка, номинирана за „Оскар“ в категорията най-добра актриса в поддържаща роля. Американската Академия за кинематографично изкуство и наука номинира Бакалова за изпълнението ѝ в „Борат 2“, където актрисата играе ролята на Тутар – дъщерята на Борат. За златната статуетка българката ще се съревновава с Глен Клоуз  „Елегия Хилбили“ (Hillbilly Elegy), Оливия Коулман за „Бащата“ (The Father), Аманда Сайфред за „Манк“ (Mank) и Юн Ю-джун за „Минари“.

В категорията за най-добър филм „Земя на номади“ се смята за фаворит, предвид силно положителните отзиви относно кинематографията, режисурата, монтажа и сценария. Звездата на филма Франсис Макдорманд получи номинация за най-добра актриса за ролята си на жена, която тръгва на път с микробуса си, обикаляйки американския Среден Запад с пътуващи работници.

Филмът „Момиче с потенциал“ донесе на Кери Мълиган номинация за най-добра актриса. В него тя играе жена, която е решена да отмъсти на всяка цена за травма от миналото.  

Dolap.bg