Отличен получи VІ ОУ „Св. Никола“ на „Изпитът“ за Левски

Удостоверение за „достойно издържан изпит с Отличен 6 за проект „Изпитът“ получи VІ ОУ „Свети Никола“ Стара Загора.

По повод 148 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски, ИТВ „Аз мога, аз знам“, Държавната агенция за българите в чужбина и Международният фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, предложиха на учениците от българските училища в страната и зад граница да участват в проект за създаване на онлайн филм и песен за Дякона.

Театралната формация „Светулки“ с художествен ръководител Соня Хараланбева при Шесто основно училище „Свети Никола“ изпрати видеоматериали от свои пиеси и музикално-поетични композиции, пресъздаващи житейските пътища и духовни борби на Левски. Част от пиесите са използвани при монтажа на филма „Изпитът“.

Линк към филма https://www.azmogaazznam.com/index/competitions/id/300

Театралният състав „Светулки“ е на 15 години. Младите актьори са само от класа на Соня Хараланбева, която е и режисьор-постановчик, и музикален оформител и организатор и вдъхновител на представленията. Началото се слага още с първокласниците и се работи с тях докато завършат начална степен. Хараланбева избира важна, основна тема, която през годините надгражда и усложнява.

С театралите, които сега са в четвърти клас първата постановка в първи клас е на пиесата „Левски пред съда“; Във втори клас – „Тайната вечеря на дякон Левски“; В трети клас – „Страшилище за империята“ и в четвърти крас– музикално-поетичната композиция „О, бесило славно“. От всичките 22 ученици, „светулки“ са 18 – Александър, Ани, Даниела и Дария, Иван и Иван Костов, Милена, Фабиана, Божидар, Диманчо…Златан Попов винаги влиза в образа на Левски. Той има изключително голям и тежък текст, но го учи и пресъздава образа на Дякона с изключително желание и талант.

Изключително отговорни и любознателни са моите ученици, а темата за Левски им стана любима, споделя г-жа Хараланбева.- Започваме обикновено с по-малки произведения. По Мая Далгъчева има интересни детски пиески и стъпка по стъпка, докато стигнем до голямото и сериозното. През месец февруари първокласниците ми са почти грамотни. Първата пиеса, която правя в първи клас изключително много ги зарежда. Рисуваме портрети на Левски, пишем стихотворения за него, пеем песни, играем пиеси и така е до четвърти клас. Тази година четвъртокласниците ми написаха и стихотворения за музикално-поетичната композиция „О, бесило славно“ . Тях ще публикуваме в книжка.

Тъй като вече сме известни на националната сцена, получих лична покана да участваме в проекта за създаване на онлайн филм за Левски, ако имаме някаква готова програма. В проекта участват десетки български училища от други страни, както и много от България.

Прегърнах идеята, заедно с колегата Мариана Захариева, която е класна на трети клас и взаимно си подпомагаме в театралните дейности. Изпратихме и трите видео-филми от първите три пиеси на театралния ни състав. Организаторите на събитието ни уведомиха, че изключително много са харесали постановката ни от втори клас – „Тайната вечеря на дякон Левски“, част от която ще бъде включена във филма „Изпит“. Благодарение на Старозагорския кукления театър имахме много интересен декор. Децата бяха с атрактивни костюми. Представленията, които изнесохме бяха наистина на много високо ниво. Постановката гледа и големият актьор и режисьор Йосиф Сърчаджиев, който ни засипа с комплименти“.

Полученото Удостоверение е за това, че сме издържали отлично изискванията за участието в международния филм, посветен на Васил Левски.

Г-жа Хараланбева разказа, че много е натоварена програмата на театралния състав „Светулка“ от първия учебен ден на първокласниците до последния час на четвъртокласниците, като покрива отбелязването на почти всички училищни празници. За 15 септември формацията винаги участва със стихотворение, етюд или друго изпълнение. За 5 октомври -Деня на Стара Загора се представи с голяма музикално-поетична композиция посветена на рождения ден на най-красивия град в България. В събитието участва и председателят на Дружеството на писателите поетът Таньо Клисуров. Той прочете своето хитово стихотворение, посветено на Стара Загора. Специална програма задължително се представя на 1-ви ноември – Денят на народните будители. Веднага след това започва подготовка на коледен спектакъл. Следва пиеса за Левски – до 18 февруари, след което идва ред на мартенските празници .

Тази година заснехме 20-минутно филмче за Баба Марта. Освен това изработихме 450 мартеници, които заедно с филмчето раздадохме в старозагорските детски градини, за да поканим бъдещите първокласници за ученици в VІ ОУ „Св. Никола“. На гърба на всяка мартеница имаше послание на директора ни Дарина Гайдарова, разказа Соня Хараланбева. – Следващата ни творческа задача е за програмата за края на учебната година. Тази година ще бъде флаш моб. Ще се разделим с моя любим клас с книга от 58 страници. В нея съм обединила постиженията на децата във всички сфери – техни стихотворения и съчинения, рисунки, награди, участието им в театралния състав „Светулки“, постиженията и медалите им, екскурзиите, проявите ни през четирите години, срещите с известни личности – Недялко Йорданов, Йосиф Сърчаджиев и Райна Томова, с Антон Хекимян, Веселина Паксалева и т.н., както и мои бивши ученици, които вече са на много високи позиции във всички сфери на живота“.

Консултанти в театралните дейности са водещите актриси от ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова и Елена Азалова. А неизменните помощници при постановките са родителите на талантливите ученици.

Неуморимата и всеотдайна Соня Хараланбева е възпитаничка на Шесто основно училище „Св. Никола“ Стара Загора. Повече от 20 години тя се реализира в същото училище като водещ начален учител.

Росица Ранчева