15 април – Световен ден на културата и изкуствата

Отбелязва се от 2012 г. с решение на 17-та сесия на Общото събрание на Международната асоциация по изкуствата в Гуадалахара, Мексико (5-6 април 2011), по предложение на турската делегация. Целта е да се популяризира приноса на изкуството за света и да се помогне на сегашните и бъдещите поколения да разберат влиянието, което то оказва върху човечеството.

Световният ден на изкуствата съвпада с годишнина от рождението на италианския живописец, скулптор, архитект, инженер и учен Леонардо да Винчи (15 април 1452-2 май 1519).

Днешният ден е обявен и за Световен ден на Културата. Отбелязва се от 1998 г. по инициатива на Международната лига за защита на културата. Посветен е на годишнина от подписването /1935/ във Вашингтон, САЩ, на първия в света международен договор на паметниците на културата, на художествените и научните институции и техния персонал в мирно време и по време на въоръжен конфликт, известен като Пакт Рьорих. Договорът утвърждава Знамето на мира като международно признат флаг за защита на културните ценности. Знакът на Знамето на мира (алена окръжност с три алени сфери в средата на бял фон) е създаден от руския художник Николай Рьорих.

Dolap.bg