Танцът на вятъра покори ОАЕ

От 2-ри до 9-ти април 2021 г. трупата за съвременно фолклорно изкуство „Танцът на вятъра“ представи България на фестивала „Дните на наследството на Шарджа“ в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Шаржа е третото по големина емирство след Абу Даби и Дубай в ОАЕ.

Поканата получих от г-н Емил Павлов – президент на Национална секция за България на ЦИОФФ, уточни за Dolap. bg създателят и художественият ръководител на формацията, хореографът Васил Герлимов. Оказва се, че това е първият български ансамбъл, който участва в този световен форум на фолклора. Това е фестивал, който се провежда ежегодно от 18 години. Ще се радвам, ако сме прокарали пътека, за да може всяка година български колектив да взима участие в този невероятен форум на приятелството.“

По принцип, фестивалът се провежда в рамките на 15 дни. Но предвид ковид-пандемията тази година продължава месец с участието на по- малко колективи. Гостуват групи от целия свят – Латинска Америка, руските републики, Турция, местни състави и т.н.

Българите са били заедно със състави от Башкирия – област в Руската федерация, Индия, Оман и Черна гора.

Фестивалът е за фолклорни танци и традиции. Времетраенето на концертите на отделните формации е до 40 минути самостоятелна програма. „Танцът на вятъра“ се представил с блок „Трите пъти“ от автентични образци със съпровод на гайда и тъпан, както и модерния хореографски прочит на Герлимов на българския фолклор.

С гордост и радост съобщавам факта, че единствено нашата трупа беше определена да посрещне д-р шейх ал-Куасими в откриването на ново ваканционно селище в шейх на емирство Шарджа. Това недвусмислено говори, че сме оставили много добро впечатление, – сподели Васил Герлимов. – Останахме изключително доволни от организацията, посрещането, вниманието към нас и новите приятелства“.

Концертни програми са изпълнени и в другите емирства. Фестивалът няма състезателен характер. Освен че са разгледали забележителностите на ОАЕ, нашите момичета и момчета, облечени в национални носии, начело с трибагреника, са гласували в консулството в Дубай.

През 2021 г. „Танцът на вятъра“ ще навърши 20 години. Над 1500 са изнесените концерти в цяла България,  а през лятото – основно на амфитеатъра на Златни пясъци. „Бързите крака“, както наричат танцьорите на „Танцът на вятъра“ са аплодирани многократно в Турция, Израел, Виена, Франция, Австрия, Германия и др. Онова, което отличава трупата от другите е по-интересната интерпретация на хореографския текст. Тя е по-професионално изнесена и доста по- сложна и изключително темпераментна.

„Танцът на вятъра“ е бисер в националната ни фолклорна съкровищница!

Росица Ранчева