151 години от основаването на музея на изкуството „Метрополитън“

В сърцето на Ню Йорк е истинско съкровище остров. Така често се споменава като един от най-големите музеи в света – Метрополитън музей. „Метрополитън“ е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства. Жителите на Ню Йорк често го наричат „The Met“. Постоянната колекция включва повече от 2 милиона експоната, които са изложени в 17 различни зали.

Metropolitan Museum of Art е създаден на 13 април 1870г. от група бизнесмени, финансисти и артисти. Малко след това музея купува и първата си творба, която представлява римски саркофаг. Някои от изложените произведения датират от преди 5000 години и са създадени от автори по цял свят.

Музеят „Метрополитън“ остана затворен през по-голяма част на миналата година, заради пандемията от коронавирус. Съоръжението не приемаше посетители в продължение на 202 дни, което се отрази на приходите. Все пак повече от 1.1 млн. души са разгледали експонатите въпреки кризата с COVID-19 през изминалата година.

Това е спад от внушителните 83%, спрямо предходната година, но въпреки това Metropolitan Museum of Art остава един от най-посещаваните музеи в света. Разноoбразието от картини, скулптури и други творби е доста впечатляващо. Гостите могат да открият, както стари артефакти от времето на Римската империя, така и класичeско европейско изкуство.

Специален акцент в Metropolitan Museum of Art се отдава на другите култури. Има специални секции за африканско, азиатско, византийско, египетско изкуство и др. Неофициалният талисман на музея  е син керамичен хипопотам от Средното царство на Египет с името „William“.

Изкуството на различни страни и народи е безпрецедентно широко представено в столичния музей на изкуствата. САЩ могат да се гордеят, че няма епохи и държави, които не биха се отразили в експозицията. Каменната ера, мрачното Средновековие и Ренесанса, Месопотамия и древна Персия могат да бъдат съдени по най-добрите образци на тяхното изкуство. Впечатляваща колекция от китайска калиграфия и живопис, включваща големи платна и миниатюри, изработени във филигранна техника. Древен Египет е представен в голям мащаб. От тази гледна точка Метрополитън музей на изкуствата в Ню Йорк може да се сравни само с музея в Кайро. Има повече от 36 хиляди експоната по тази тема и за да ги получат и представят, американските археолози работят в страната на фараоните в продължение на 35 години, започвайки от 1906 година. Сега тези безценни артефакти заемат място в четиридесет галерии, хронологично разположени.

Романтичната рицарска ера винаги е предизвикала засилен интерес на жителите на Новия свят и има всичко, което да го задоволи: оръжия, броня, сбруя. Благородните воини на Изтока, самураите и сарацините не се игнорират.

Изкуството на Черния континент е богато и оригинално. Африканските занаяти са представени от екзотични експонати. Освен това в музея можете да се запознаете с живота на предколумбовата ера на Америка като цяло и в частност на Мексико, разбира се, в аспекта на най-високите културни постижения.

Шумерските скулптури, релефни изображения на асирийски художници, вази и бижута, изработени от сребро и злато, няма да оставят безразлични както ценителите, така и тези, които идват тук просто от любопитство. Такава важна част от човешката култура като костюмите е посветена на отделна постоянна изложба.

Интересни са залите на съвременното изкуство, фотографията и живописта на 20 век.

Dolap.bg