13 април е Световен ден на рока

Днес е рождената дата на рокендрола. На 13 април 1954 г. Бил Хейли записва песента Rock Around the Clock. От тази дата започва нова световна ера в музиката, която се превръща в култура, философия и начин на живот на цели поколения.

Оригиналното заглавие на песента е We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight!, което в по-късни записи на самия Хейли и други изпълнители е съкратено на Rock Around the Clock. Тъй като терминът Rock and Roll по това време още не е бил измислен, на плочата, излязла на 20 май 1954 г. песните са записани като Fox Tro.

Световният ден на рокендрола е празник на единомишлениците, за които тази музика се е превърнала в начин на живот.

Бил Хейли е американски певец и китарист, един от символите на рокендрола. Негови албуми са “Bill Haley and his Comets”, “Rock and Roll Stage Show”, “Rock Around the Clock” (1955 г.), “Twistin’Knights at the Round Table” (1961 г.), “Rock the Joint” (1963 г.), “Greatest Hits” (1968 г.), “Golden King of Rock” (1972 г.), “Mister Rock’n Roll” (1974 г.), “Bill Haley Collection” (1976 г.), “Rockin’and Rollin”, “Tribute” (1981 г.).

Ρокендролът или по точно терминът получава популярност чрез Алан Фрийд – водещ на радиопредавания и дисководещ. Той включва в програмата си ритъм енд блус. За да избегне името „ритъм енд блус“, което не е благоприлично за бялата публика, го замества с рокендрол. Официално се смята, че за първи път като стил рокендролът се използва на увесилително парти с танци, организирано от Алан Фрийд в зала Арена в Калифорния през март 1952 година.

От 1954-та година, когато рокендрол беше официално засвидетелстван, започна да се развива много бързо. През 60-те се появява поп-рок, през 70-те – известният психеделичен рок, 1980-те отбелязва появата на женския рок. Хората бяха луди по тенденция, при която човек не можеше да се страхува да критикува политиката, заможните слоеве от населението и като цяло всяка несправедливост, а датата на празника се смяташе за почти свещена. Тази музика се смяташе за безплатна и всеки почитател на истинския рок я възприемаше като смисъл на живота и като израз на неговия възглед за живота към света около него.

По случай Световния ден на рока, рола агенция News-Armenia припомня седем безсмъртни хитове:

Бил Хейли – „Скалата около часовника“, 1954г

„RockAroundtheClock“ – може да се нарече един от първите хитови рок енд рол. Най-популярният хит в света е написан от авторите на средна възраст Макс Фридман и Джеймс Майърс, а в изпълнение на 28-годишния Бил Хейли, който малко приличаше на младеж или бунтовник. Сингълът влезе в Книгата на рекордите на Гинес като един от най-продаваните.

Песента не успя веднага – в началото беше малко интересна за никого. Но година след записа песента прозвуча в един младежки филм и се превърна в истински хит.

Карл Перкинс – „Обувки от син велур“, 1955-1956

Песента, чиято корична версия навремето беше изпълнена от Елвис Пресли, е написана от бедното момче Карл Перкинс, който се учеше да свири на импровизирана китара, направена от кутия за пури, моп и тел.

Песента моментално се превърна в хит, но самият Перкинс дълго време не се радваше на успех поради няколко причини: автомобилна катастрофа, дълго възстановяване. Тогава Пресли опечали песента си и истинският автор в САЩ постепенно се забравя.

В Англия Пъркинс беше посрещнат с ентусиазъм – оказа се, че там той е запомнен и обичан не само от обикновените любители на музиката, но и от младите, макар и вече диво популярни „Бийтълс“.

Елвис Пресли – „Хрътно куче“, 1956г

Говорейки за рок енд рол, първото нещо, което идва на ум на всеки човек, е образът на Елвис Пресли. Продуцентът на певеца Сам Филипс вярва, че образът на нова музика се изразява най-добре от бял музикант с „черен глас и душа“. Той намери такъв човек в млад шофьор на камион Елвис Пресли.

Самият Елвис не пише музика. Той не беше първият изпълнител на песента „HoundDog“ – първоначално тя беше написана за блус певицата Big Mama Thornton, след това изпяха няколко кънтри групи, след това Freddie Belland the Bellboys изпълниха рок енд рол манера и едва след това пое песента Пресли. Смешно е, че във всички класации тази песен се проведе в три категории: поп, кънтри и ритъм и блус, защото категорията рок енд рол не е съществувала тогава.

Малкият Ричард – „ТутиФрути “, 1955г

Малкият Ричард безразборно нарича себе си основател, крал и архитект на рок енд рол, оставяйки на Елвис Пресли скромна роля на „строител“.

Малкият Ричард беше идеален бунтар – черен певец с неподражаем сценичен образ и неистово поведение на сцената. Песента, която се превърна в класически рок енд рол, той продаде на звукозаписната къща само за 50 долара.

Джери Лий Луис – „Цялата Лота Шакин“. „, 1957 г.

Джери Лий Луис е уникален човек, който може да пее, свири на пиано и танцува едновременно. Творческата му биография познаваше много провали и скандали, което не пречи на музиканта от време на време да дава концерти.

Песента „Whole Lotta Shakin´ Goin´ On“ той записа първо място в класациите едновременно с „ритъм и блус“ и „страна“. И този микс е истински рок енд рол.

Чък Бери – Джони Б. Добър, 1958г

Според версията на филма „Назад към бъдещето“ тази песен се появи поради времева линия. Марти го изсвири на абитуриентското парти на родителите си, а един от слушателите в този момент се обади по телефона и каза на събеседника си: „Чък, търсеше ли нов звук? Слушай това!“Тази песен е една от най-забавните и нахални в космически мащаб. Сериозно, учените дори го изпратиха извън Слънчевата система, записвайки Вояджър на Златната плоча заедно с други примери на човешката култура.

„Бийтълс“ – „Рок енд рол музика“, 1964г

За много хора в света рок енд ролът се свързва с известната четворка на Ливърпул. Фактът, че в Стария свят всичко става с известно закъснение, се възползва от музиката. И въпреки че „Rock And Rol lMusic“ е кавър на песента на Чък Бери, „Бийтълс“ го изпълниха с удивителен стремеж и артистичност.

Dolap.bg