Миниатюрната дърворезба на Рафаиловия кръст – любопитно

Високо в Рила, в най-големия манастир у нас, зад бронирани стъкла, се пази изключително произведение на изкуството – Рафаиловия кръст.

Изработен е от монахът Рафаил за около 12 години – завършен е през 1802г. Кръстът е от цяло дърво с височина 81см и ширина 43см. Творецът използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи, за да изобрази 104 библейски сцени, съставени от 650 фигури. Изключителен денонощен труд, който коства зрението на Рафаил. Творбата е абсолютен уникат, произведение на изкуството признато от творци по цял свят.

През 1974-та година едва не избухва международен скандал заради него. Рафаиловият кръст е включен в изложба във Франция и заедно с други ценни експонати е трябвало да бъде изложен в зала „Помпиду“ в Париж. Експонатите са подредени и аранжирани, празно стои само мястото на кръста.

Двадесет и четири часа преди тържественото откриване на изложбата пред отбрани гости на летище „Орли“ Рафаиловият кръст е „арестуван“. Тогавашният директор на музея към Рилската обител – Анчо Анчев, прави опит да внесе кръста във Франция, скрит в калъф за цигулка. Отвътре калъфът е бил специално издълбан във формата на кръста, а самият кръст надлежно завит, за да не се повреди.

Френските власти обачи настояват да проверят какво има в калъфа, въпреки, че Анчев държи да мине през ВИП изхода без проверка. Когато отварят калъфа, настава суматоха, защото виждат и осъзнават колко ценна реликва стои пред тях. Към Рафаиловия кръст не е имало нито сертификат за износ, нито писмо или каквото и да е друго, уточняващо какво е това и за къде пътува.

След тридневен престой в ареста, кръстът е поставен на мястото му в изложбата и за 8 дни събира стотици хиляди посетители. Парижки критици пишат, че самите Пабло Пикасо и Салвадор Дали са посетили изложбата и са останали изумени от творението на българския монах.

Днес Рафаиловият кръст се съхранява в музея на Рилския манастир зад бронирани стъкла, поставен на огнеупорна поставка.

По материали от Интернет