8 април е Международен ден на ромите

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“.

Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

За жалост смисълът на 8-и се притъпява с всяка следваща година. Посланието му се неглижира. Този ден не е ден за надиграване и надсвирване. Да правиш концерти като сватби в памет на загинали хора е тъжно, ако не е смешно. На този ден циганите християни трябва да запалят една свещ в църквата за мир на праха и душите на жертвите. Циганите мюсюлмани би трябвало да отдадат нужната почит със съответната молитва в джамията.

Систематичното убийството на около 6 милиона евреи, роми, хомосексуалисти и други малцинства от нацистите е най-големият ужас на Европа през 20 век. Над 500 000 са ромите избити в Аушвиц, Биркенау, Дахау и други концлагери, както и по време на самите военни действия. Много от оцелелите в Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Югославия все още носят белезите от извършените с тях експерименти, а геноцидът рефлектира върху милиони роми не само в Европа, но и в целия свят.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация.

В последно време денят получава повече световно признание:

В края на живота си папа Йоан Павел II призовава към състрадание и уважение към ромите.

През 2003 г. Негово светейшество Далай Лама запалва свещ в дома си в Дарамсала (Индия), за да отбележи деня.

През 2009 г. държавният секретар на САЩ – Хилъри Клинтън – говори за ангажимента на САЩ да защитава и насърчава човешките права на хората от ромски произход в цяла Европа.

На 27 януари 2011 г. в германския парламент за първи път се отбеляза геноцида на ромите през Втората световна война с речта на холандския синт Зони Вайс.