Старозагорка с престижна архитектурна награда

Старозагорци вероятно помнят възникналата преди десетина години дискусия за бъдещето на пространството зад Универсалния магазин в централната градска част. /През август 2017 г. там беше съборена сградата на Стария съвет. Тя е строена през 1941 г. със средства на старозагорската Популярна банка като доходна сграда на Българското училищно настоятелство – Стара Загора./

Имаше различни идеи, предложения. Гражданите си представяха едно, специалистите предлагаха друго – площад с паметник, офис сграда, паркинг, парк…

През февруари 2013 г. Община Стара Загора обявява открит конкурс за идеен проект за оформление на пространството зад Универсалния магазин, където се намира и старата сграда на градския съвет. Теренът е разположена южно от ул. „Св. Княз Борис I“ и северно от бул. „Цар Симеон Велики“, която представлява пешеходна зона, източно от бул. „Руски“ и западно от ул. „Цар Иван Шишман“. Той е естествена връзка между парк „Пети октомври“ (градската градина) и централния градски пазар. Тук е Музеят на религиите, който следва да бъде естествено вписан в околното пространство. Намерението е старият съвет да бъде съборен и мястото да бъде оформено като продължение на градската градина със зелени и цветни площи и висока декоративна растителност.

През октомври 2013 г. поръчителят Община Стара Загора прекратява конкурса с мотиви, че има несъответствия с изискванията в техническото задание и доста от проектите предвиждат и някакво застрояване върху терена.

През март 2014 г. жури от представители на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, съобразно разработени критерии, класира на първо място идеен проект нa eĸип c pъĸoвoдитeл apx. Xpиcтoмиp Koлeв. През ноември 2015 г. Общината декларира намерение, че ще реализира намеренията си за реконструкция на пространство.

През май 2019 г. най-висока оценка в обявен конкурс събира идейното предложение на колектива от архитекти Георги Чернев, Ива Алтънова и Петър Киряков по задачата „Създаване на обемно-пространствено решение за сграда в УПИ XV-679, кв. 1 по плана на гр. Стара Загора“,

/Остава да се уреди въпросът със собствеността на подземните гаражи, намиращи се на това място./

Прелюбопитно е, че през 2016 г. една млада старозагорка защитава магистърска теза с проект „Културен кампус в центъра на Стара Загора“. С Андреяна Андреева се запознахме в библиотеката, когато дойде, за да потърси материали за проекта си. Веднага ни спечели с усмивка, непосредственост, задълбоченост и неподправен интерес към темата. Андреяна е възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Продължава образованието си в Техническия университет в Карлсруе, Факултет по архитектура (Karlsruhe Institute of Technology, KIT). Университетът оглавява първата десетка на най-добрите немски висши училища в сферата на инженерството и науките и е сред първите десет в Европа в това направление (в същия университет завършва архитектура преди почти сто години и друг старозагорец – арх. Вълю Тенев Малкочев). Ръководители на дипломната работа са проф. Лудвиг Вапнер, Катедра по архитектурни конструкции и проф. Барбара Енгел, Катедра по интернационално градоустройство. Защитата е успешна, отлична. Ето как Андреяна разказва за своята работа: Моята дипломна работа представлява един опит за преоценяване на архитектурния контекст на социализма като нещо, от което трябва да се учим и да черпим вдъхновение. Нещо, с което да се съобразяваме в създаването на съвременната българска архитектура, а не такова, от което да се срамуваме и да рушим. Пазарският квартал в сърцето на Стара Загора и необходимостта за неговото преустройство и допълване с нови функции бе основата на концепцията за градоустройствения проект в дипломната ми работа. Така нареченият кампус на културата е част от него, който проектирах по-задълбочено и в детайл. Проектът предвижда ново застрояване на един от централните площади, намиращ се зад универсалния магазин и джамията-музей на улица Цар Симеон Велики. Той се състои от три сгради – културен, образователен и гражданско-административен център, които да дадат отговор на гореспоменатите нужди и да свържат градското пространство с неговите обитатели, а именно гражданите на Стара Загора.

В своя проект Андреяна умело използва елементи от традиционната българска архитектура, което се вижда и в приложените илюстрации.

Проектът е номиниран за наградата за студентски проекти на Фондацията за архитектура „Шелинг“ за 2017 г. и е класиран на трето място. Фондацията е създадена през 1992 г. от съпругата на архитект Ерих Шелинг (1904 – 1986). Връчва своята награда на всеки две години. През 1994 г. наградата на Фондацията е присъдена на арх. Заха Хадид, получила по-късно световно признание за своите фантастични архитектурни творби. През 2017 г. Андреяна се премества в Берлин и започва работа в архитектурно бюро Пот Архитектс (Pott Architects). Там работи предимно в сферата на жилищното планиране. Натрупва опит. Участва и в проект за ревитализиране на културен паметник чрез добавяне на ново строителство с модерни, отговарящи на съвремието функции. След почти две години кандидатства и е назначена в реномираното архитектурно бюро Чобан Фос Архитектен (Tchoban Voss Architekten). Участва в проектирането предимно на жилищни и офис сгради, на хотели. Чобан Фос Архитектен (Tchoban Voss Architekten) има офиси в Хамбург, Берлин и Дрезден с над 200 служители. Осъществява проекти в Берлин, Хамбург, Дрезден, Москва, Санкт Петербург. Основателят Сергей Чобан е известен архитект, създател през 2009 г. на Фондация и през 2013 г. на Музея на архитектурната рисунка в Берлин (Tchoban Foundation Museum for Architectural Drawing). Сградата на музея, която се намира на територията на бивша пивоварна,  впечатлява с необичайната си форма и изящна фасада. Съчетание на функция и красота.

И още една българска следа – специалисти от бюрото реализират проект на територията на Посолството на Република България в Берлин. Ще бъде преобразена част от старата сграда, а останалата част от парцела ще бъде застроена с нови жилищни и офис сгради.

Архитект Андреяна Живкова Андреева и сега работи в архитектурно бюро Чобан Фос Архитектен. Прибавила е към фамилията си… Флориан! Не забравя родния град. Може би някога и професионално ще се завърне тук!

Снежана Маринова