Стара Загора благодари на медиците си в Световния ден на здравето

По повод 7 април 2021 г. – Световният ден на здравето, на алея „Стара Загора“ в парк „5 октомври“ зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова откри елегантна фотоизложба под надслов „Стара Загора Ви благодари“. Върху 30 пана, решени в синьо-бяло, са представени част от старозагорските медици, които на първа бойна линия, денонощно, повече от година воюват с пандемията от СOVID-19 за спасяване на нашия живот и здраве.

Изложбата е посветена „На всички, които със своята всеотдайност и саможертвеност, повече от година воюват за нашето здраве и живот. Стара Загора Ви благодари!“ Експозицията е израз на признателност към медиците, които са на първа линия в борбата с COVID-19 като израз на признателност и уважение към техните усилия да предпазят и възстановят нашето здраве.

При повечето случаи лицата на лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, шофьорите и пр. са закрити от маските, но някак си се усеща тяхната решимост да бъдат неустрашими победители, тяхната човечност и оптимизъм. И това ги прави толкова млади, красиви и харизматични.

Героите на деня са екипи от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, МБАЛ „Тракия“, Медицински комплект „Берое“, Специализирана болница за лечение по фтизиатрични заболявания, Център за спешна медицинска помощ, общопрактикуващи лекари.

Автор на изложбата е магистър-фармацевтът Мария Младенова. Тя е старозагорка и възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Имах желанието да направя нещо хубаво, за да може лекарите на нашия град, които година и половина се борят с COVID-19 да бъдат героите на днешния ден, каза за Dolap.bg г-жа Младенова.- Идеята за изложбата се роди у мене спонтанно. Разглеждайки преди време предишните пана разположени на алея „Стара Загора“ помислих, че ще бъде хубаво нашите лекари да бъдат показани на това място, за да може всеки гражданин и гост на града ни да мине, да види, да оцени, да се замисли за всеотдайността на лекарите,които с риск на собствения си живот спасяват нашия, на нашите близки, роднини, приятели…Благодаря на всички, които ми подадоха ръка и ми оказаха подкрепа, за да се реализира идеята ми в Световния ден на здравето.

През настоящата година Световният ден на здравето е много по-значим, защото времето през последната година и половина ни накара да осъзнаем в още по-голяма дълбочина колко е важна професията на лекарите и целия медицински персонал в системата на здравеопазването, каза зам.кметът Иванка Сотирова. – За да отдадем необходимото внимание и почит към тази толкова важна професия, Мария Младенова ни предложи идея за каквато не се бяхме сетили. Когато интелектът се съчетае с такова преклонение към труда на другите, нещата са в правилна посока и с добър край.

Много се радвам, когато млади хора имат толкова визионерско мислене и са с отношение към случващото се в национален и световен мащаб.

Благодаря ти, Мария, за твоята инициативност, амбициозност и талант.

В 12:00 ч. ще засвирят сирените на линейките в знак на почит към всички лекари и медицински работници, които загубиха битката с пандемията. Тази фотографска изложба е нашият реверанс и отношение. Благодарим Ви, уважаеми лекари, че правите всичко това за живота и здравето на нашата общност“- каза зам.кметът.

Днес и през последната година и половина героите на деня са лекарите и всички медицински специалисти. Те полагат огромни усилия и влагат знания и умения, за да запазят здравето и живота на всички ни. Поклон пред всички тях!“- каза в заключение авторът на изложбата Мария Младенова.

Росица Ранчева