Фестивалният военен духов оркестър ще носи името „Маестро Николай Косев“

Фестивален военен духов оркестър „Маестро Николай Косев” ще представя Националния военен университет „Васил Левски” във всички официални събития, празнични концерти и фестивали. Новата формация обединява Военния духов оркестър на НВУ и Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Фестивалният оркестър ще носи името на майор Николай Косев, който дълги години беше диригент на Военния оркестър на НВУ и председател на фондация „Международен фестивал на военните оркестри”.

Предложението оркестърът да носи името „Маестро Николай Косев” е на началника на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов и вече е утвърдено от министъра на отбраната.

В края на 2006г. на база двугодишната успешна съвместна концертна дейност на двата военни духови оркестри, по идея на диригентите майор Николай Косев и капитан Цветомир Василев и на председателя на фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри” беше създаден Фестивалният военен духов оркестър, който е основен български военен оркестър и символичен домакин на Международния фестивал на военните духови оркестри, който вече осем години се провежда в гр. Велико Търново като част и от празничната атмосфера в Деня на Независимостта на България – 22 септември.

Първата негова продукция беше записът на химна на гр. Велико Търново „Песен за Цар Иван Шишман”, аранжирана от полковник Иван Денов. Важна страница от историята на младата формация е опитът, който придобива в работата си с диригенти, като майор Стефан Фужру, главен диригент на Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски на Република Франция.

През годините Фестивалният оркестър реализира три различни шоупрограми по хореография на Валери Вълев, които бяха представени пред публиката в страната и Европа.

Втора Тунджанска механизирана бригада е пряк наследник на бойните традиции на Осма пехотна Тунджанска дивизия, сформирана на 30.12.1903 г. с Указ 88 на княз Фердинанд. През годините дивизията е преминала през няколко трансформации, а от 2012 г. носи името Втора Тунджанска механизирана бригада.  Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен