Името на Димитър Наумов е увековечено в Преславен

В центъра на китното ни старозагорско село Преславен, се издига най-голямата и красива обществена сграда на Народно читалище „Димитър Наумов -1908“. От нея започва дългата и широка улица „Димитър Наумов“. Тя води към източния край на селото и черния път към село Горно Ботево. Името на улицата не е случайно. Точно там, в село Горно Ботево, Димитър Михалев Наумов е обработвал дядовия си чифлик.

По информация в книгата „Народните читалища след Освобождението“, т. 2, София, 1979 г., читалището в с. Преславен е създадено през 1908 г. Потвърждение на това намираме и в записаните спомени. В първите си години то се помещава в старото училище – в две стаички, преградени с дървени врати – в едната сцената, а в другата книгите. През май 1966 г. тържествено е открита нова (настоящата) сграда на храма на знанието, изкуството и културата. Първите членове на читалището събират средства, с които изграждат сцена и закупуват книги. Интересът и нуждата от духовния храм са големи.

След Освобождението през 1878 г., хората в село Гюреджий (днешно Преславен) започват по-смело и спокойно да се събират вечер по седенки, попрелки, забави и вечеринки. Събрани по къщите и по махали, те пеят песни, рецитират стихове, разказват истории и легенди и правят първи опити да изнасят театрални пиески. Така, по идея на учителя Михаил Константинов и още дванадесет души, сред които Господин Генчев Радев, Георги Петков Попов, Иван Желев, Жельо Иванов Желев, Бойчо Иванов Русев се създава през ноември 1908 г. читалище „Димитър Наумов“.

Няма информация как и защо е решено читалището да носи името на Димитър Наумов, но за да се случи това хората в Преславен са му били признателни. Един от дарителите на църквата е братът на Димитър Наумов – Паун Наумов. Неговото име е изсечено върху бяла мраморна плоча на пода в църквата. Явно двамата братя са имали важно участие в живота на селото. Много вероятно е тези, тогава младежи, близки по възраст, да са се познавали с нашия революционер  Бойчо Русев. Възможно е заедно да са работили по освободителното движение. Сходни са били и характерите им. Възможно е да са ги обединявали общи интереси и любовта към земеделието.

След като всеки се запознае с живота и работата на този виден старозагорски общественик Димитър Наумов, ще се убеди, колко заслужено читалището в Преславен носи неговото име, за което сме много горди.

Преславенци са родолюбиви и признателни хора. На 10 април 2013 г. в нашия храм „Св. Архангел Михаил“ отец Петър Радев отслужи панихида в памет на всички основатели и читалищни радетели, поставили дълбоки и здрави основи на читалищното дело в селото. В този ден на поклонение бе осветено и читалищното знаме с лика на Димитър Наумов. Знамето бе ушито от самодейци и посветено на тях – читалищните основоположници. Два дни по-късно, на 12 април знамето бе развято пред всички старозагорци, дошли на откриването на възстановения бюст-паметник на Димитър Наумов в парк „5 октомври“ в Стара Загора.

Вече 113 години прославяме името на нашия патрон чрез изявите на самодейните състави из региона и  страната, с редица тържества и концерти, възстановяване на обреди и обичаи, организиране на различни месни и регионални инициативи, изложби и др.

Библиотеката ни непрестанно търси и съхранява информация за живота и работата на видния старозагорец. В книгата „Зрънца от историята на село Преславен“, която излезе през 2020 г. бе отделено специално място на Димитър Наумов. На 12 април 2016 г. в двора на читалището тържествено бе отбелязана 165-годишнината от рождението на Димитър Наумов. Нашите самодейни състави, заедно с духовата музика при Община Стара Загора, много жители и гости, открихме бюст-паметник на нашия патрон. Слово за Наумов изнесе историкът Стойка Кайракова. Бюстът е дело и дарение от двама млади скулптори от Стара Загора – Димо Димов и Боян Славов. Красивият постамент също е дарен от талантливия млад майстор Иван Георгиев Канев от с. Преславен. Още една дата, свързана с Димитър Наумов отбелязваме всяка година в читалището. На 23 юни полагаме цветя и венци на неговия гроб, който се намира в двора на митрополитския храм „Св. Димитър“ в Стара Загора.

По повод 170-та годишнина от рождението на Димитър Наумов вече е готов специалният брой на местния вестник, посветен изцяло на този вдъхновен строител на нова Стара Загора и България. На 12 април т.г. от 11:00 ч. ще спазим традицията и от името на преславенци ще поднесем венец пред паметника на Наумов в старозагорския парк „5 октомври“.

Във фоайето на читалището ни светлият образ на Димитър Наумов посреща влизащите с думите: „Там, дето ралата са светливи, а сабите ръждиви, там народ и цар са щастливи.“

Стойка Генова

секретар на НЧ „Димитър Наумов 1908“