Днес е световен ден на СУПАТА

Този необичаен празник – Световната супа ден – ежегодно се празнува по света на 5 април. Малко хора знаят това и всъщност, денят на супата е отлична възможност да се насладите на най-добрите изобретения на готвене със семейството.

Международният ден на супата стана официален празник преди пет години. Целта на неговото създаване е да накара хората да осъзнаят значението на това ястие за здравето. И наистина, супите са много полезни. Преди всичко те имат благоприятен ефект върху храносмилателната система на тялото, стимулирайки производството на ензими и стомашен сок. Супата е прекрасна превенция на сърдечно-съдови, гастроинтестинални и дори ракови заболявания. В допълнение, супите също имат общ укрепващ ефект. Не напразно при простуда, лекарите отдавна предписват на болния силен пилешки бульон.

По-възрастните старозагорци вероятно си спомнят за легендарната директорка на Гимназия „Христо Ботев“ Екатерина Миронова. За много над 80-те й години, тя беше в прекрасна физическа и здравословна форма, със самочувствие и прекрасен стайлинг. По време на интервюто ми с нея я попитах на какво се дължи прекрасният й вид. За моя изненада тя отговори:“На супата! Задължителната ми вечеря е само супа, независимо каква! Това не е мое откритие. На френски език, вечеря се нарича супе!“

История на празника

Самата дума „супа“ идва от френската „супа“, а оттам – от латинската „супа“, която означаваше обилна чиния хляб, напоен в бульон или бульон. Такива супи са приготвени в I век пр.н.е., в древен Китай и Спарта. По-късно това подхранващо и полезно ястие се разпространило по целия свят и много от различните му рецепти бяха измислени. Съвременните видове супи се различават значително по отношение на броя на съставките, комплекта продукти и дори последователността. Това не е непременно течна супа. Тя може да бъде много гъста и питателна, като например немски aintopf или финландска супа calakeutto. Всичко зависи от традициите на хората, които са измислили съответната рецепта. И най-необичайните са може би японската супа от юфка и шоколад, Карибите – от игуана и африканците – от кафе, банани и кал от подножието на Килиманджаро.

Как да отбележим деня на световната супа?

Като правило на празник като на празник, който е традиционен за нашата страна. В същото време основното ястие на масата, разбира се, ще бъде супа. Но не обикновена, която готвите през делниците и уикендите, а приготвена по специална рецепта. Тя може да бъде изискана френска булайааза или вишизоа, пикантен андалуски гаспачо , ароматно виетнамски фау, богат мангарски гюлаш, богата датска грахова супа с пушено месо, украински борш с памушки и чесън и т.н. Изненадайте семейството си с необичайно и в същото време просто ястие.

Супите по световните трапези

В националната кухня на всяка страна може да се открият различни рецепти на това ястие. Сред тях има не само вкусни, полезни и традиционни, но и наистина доста необичайни.

Според някои експерти първата супа е сварена от… хипопотам. За целта месото и кожата за доста време се накисват във вода, а после се подлагат на термична обработка. А главата на огромното животно, държана няколко денонощия в оцет, се поднася към бульона с цел по-добро засищане на организма.

Някои супи обаче се правят не от месо, а от плодове и растения. Такава е и кибуру – любимото течно ястие на племето чага, което живее в подножието на планината Килиманджаро. В основата на бульона са кафето и бананите. А за подправка се използва местната… кал. Аборигените толкова много обичат това течно ястие, че то постоянно присъства на трапезата им.

На Карибите игуаната се смята за еквивалент на нашата кокошка. Затова и супата от люспестите гущери е съвсем обичайно блюдо. Приготвя се с много зеленчуци и се предпочита както от мъже, така и от жени. Още повече, че някои са убедени в ненадминатите свойства на този природен афродизиак.

Дракон-тигър-феникс – супа с това магично наименование е ексклузивно ястие от традиционната китайска кухня. Сервира се най-вече в прочутата провинция Кантон, намираща се в южната част на Поднебесната империя. Най-любопитното обаче е, че споменатите в заглавието животни са само метафора. Бульонът е направен от месото на змия, символизираща дракона, цивета – вид азиатски хищник, заместващ тигъра, и пиле, което играе ролята на митологичната птица.

Виетнамската супа Тиен Кхан се прави от свежа кръв и гуша на патица. Ястието е сред най-обичаните в някои азиатски страни. Има и определени тънкости при сервирането му. За да се съсири кръвта, бульонът се изстудява в хладилника. Смята се, че именно по този начин възстановява силите на уморените и засища гладните.

Менудо е вид мексиканска супа, която се приготвя от стомаха на крава и царевична каша. Вари се дълго и на много бавен огън. Казват, че именно така става изключително вкусна. Консумира се с лечебна цел, например за облекчаването на страданията от тежък махмурлук.

Супа от бира е еликсир за всеки почитател на кехлибарената напитка. Сервира се за закуска и символизира доброто начало на деня. Основната съставка на бульона е ясна. Пивото обаче е допълнено със запръжка от брашно. Някои добавят и картофи. Има безброй варианти на рецептата, която е измислена в Германия, но в Средновековието бързо се разпространява из цяла Европа.

Въпреки многобройните болести, за които се смята, че се разнасят от прилепи, супата от тези летящи бозайници е много популярна в Република Палау, известна с многобройните си острови. В бульона се добавя кокосово мляко, в което месото се вари няколко часа. В определени заведения ястието се сервира в купи, от които се подава главата на прилеп…

Хаш е супа, която е традиционна не само за една, а за няколко държави, тъй като съществуват доста разновидности на това блюдо. В Кипър се прави от агнешки главички, в Армения – от телешки крака, в Иран и Азербайджан – от овнешки копита, а в Ирак добавят и стомаха на едно от тези животни. Бульонът е идеален за зимните месеци, защото не само засища, но и запазва топлината на тялото.

За всички, които нямат възможност да си позволят кулинарно пътешествие до някоя екзотична дестинация, но биха искали да опитат необичайно ястие, е супата от шоколад с юфка. Измислена е от японски кулинари, които залагат на прочуто какаово лакомство, произведено в Гана. Бульонът е истински рай за небцето. Съчетава сладко със солено, обогатен с нежния вкус на масло, сметана и цветна сол.

Супата от костенурки е една от най-скъпите. Деликатесът се предлага в Сингапур, Китай, Източна Азия и САЩ. За целта се варят зелени влечуги от този вид с мека коруба. Добре е обаче да се има предвид, че не всеки стомах е способен да понесе наситения вкус на този бульон и са доста чести случаите на хранително отравяне след консумация на супа най-вече от Кайманови костенурки.

Да се върнем у нас

Има една много известна приказка, в която се разказва как се прави супа от камъче. По нея много често готвя и винаги ми става изключително вкусна.

След дълъг и уморителен преход, един човек най-сетне съзрял покрива на малка къща. Доближил до портичката, похлопал, похлопал и насреща му се появила стопанката.

  • Много съм гладен и изморен, моля те сипи ми една паничка гозба!- примолил се пътникът.
  • Нямам, нищичко нямам в къщата! С трън да се завъртиш, няма какво да завлечеш! – рекла жената.
  • Ако имаш тенджера с вряла вода, аз мога да направя супа от камъче!

Любопитството надделяло и жената поканила госта в кухнята. Той извадил от торбата си едно камъче, измил го хубаво и го пуснал в тенджерата при врящата вода. После поискал една-две глави лук и жената му ги дала. После 2-3 моркова, 2-3 скилидки чесън, 3-4 картофа, които нарязал на кубчета, откъснал от наниза 1-2 сухи чушки и шепа сушени гъби, които също накълцал на ситничко, сложил по една шепа магданоз, гьозум и всякакви други зеленини, посолил ги и толкоз. Като повряло всичко това, поискал 1-2 лъжички препечено брашно, разбил ги с водичка и застроил супата. Накрая извадил вълшебното камъче и седнали на трапезата. В моята кухня, ако не застройвам със сметана, най-често за сгъстяване на всички манджи слагам шепа от най-едрите овесени ядки. Времето за приготвяне не е повече от 20-25 минути.

През последните години моята предпочитана супа е от тиквички.

На 4-5 пресни тиквички изтъргвам с нож кората. Режа ги на кубчета и поставям в тенджерата да се сварят със 125 гр. масло (1 пакетче). Когато съвсем омекнат ги посолявам и пасирам. По желание сервирам с крутони и ситно нарязан копър. Много е вкусно.

Честит ден на супата! Да Ви е сладко!

Росица Ранчева