2 април е Международен ден на детската книга

Международният ден на детската книга е празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история. Датата се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

На 2-ри април 1805 година е роден любимият на поколения деца Ханс Кристиян Андерсен, създал приказния свят на „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Грозното патенце”. Вълшебството на неговите приказки достига до нас дори и през две столетия. Именно неговият рожден ден е избран за Международен ден на детската книга. Специалният празник има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литература.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Рожденият ден на Андерсен – 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

По традиция всяка година различна страна е домакин на Международния ден на детската книга. През настоящата година, това е САЩ. Обикновено страната домакин предлага темата и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.

Честта да се обърнат към децата през 2021 г. получиха кубинско-американската писателка Маргарита Енгъл и бразилският илюстратор Роджър Мело. Тази година в думите и посланието им зазвуча мелодията на надеждата. Нека я чуем и ние!

 

 

 

 

Маргарита Енгъл (1951 г.) е кубинско-американска писателка, родена в Лос Анджелис. Автор е на книги с поезия за деца и възрастни. Носител е на множество престижни литературни награди. „Обичам да пиша за млади хора, които в на пръв поглед безнадеждни ситуации могат да направят изпълнена с надежда крачка напред.”

„Моята връзка с историята на Куба е лична, споделя тя. Баща ми отива в Куба след като гледа филм за Тринидад – родния град на майка ми. Независимо от това, че двамата говорят различни езици, те се влюбват и се женят. Родена съм в Лос Анджелис, но летата си прекарвах в Куба.”

 

 

 

 

 

Роджър Мело (1965 г.) е бразилски илюстратор и автор на детски книги. Илюстрирал е над 100 издания, а на 22 от тях е автор. Неговият неповторим и колоритен стил провокира въображението на младите читатели, увличайки ги в едно вълшебно пътешествие между културите. Носител е на наградата „Ханс Кристиан Андерсен” за илюстрация за 2014 г., както и на много други престижни награди.