Започва маратон на четенето „Четяща Стара Загора 2021 г.”

Днес започва 16-ото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора 2021 г.” Датата не е избрана случайно, защото 2 алрил е Международен ден на детската книга.

Любимото за всички старозагорци четене ще продължи до края на месеца.  Кулминацията на „Четяща Стара Загора” ще се случи традиционно на 23 април – Световен ден на книгата,  когато между 11 и 16 часа ще се проведе Празникът на книгите и четенето. Мястото тази година е на площада пред Община Стара Загора.

„Както всяка друга година, отново ще препотвърдим своята любов към най-съдържателното, обогатяващо и приятно интелектуално занимание – четенето. И, можем да прибавим, най-безопасното в пандемични времена! И най-отплащащото се в бъдещето. И тъй като никога не пестим суперлативи за четенето, отново горещо ви приканваме да се включите в провеждането на любимия си маратон!“, съобщават организаторите от Библиотека „Родина“.

16-ото издание на Маратона на четенето апелира и възрастните да се включат с всички видове активности, които им хрумнат. Всеки горещ застъпник на четенето може да участва индивидуално и във всякакви групи, масови акции и флашмобове. Регламентът за участие е съвсем свободен – да се чете може буквално навсякъде.

Честит празник на детската книга! Честитит #16МаратонЧетящаСтараЗагора21

Събитието се осъществява по инициатива на библиотека „Родина”в партньорство с РБ „Захарий Княжески”

с подкрепата на Община Стара Загора, Педагогически факултет при Тракийски университет, Радио Стара Загора, ТВ Загора, ИК „Кибеа”, Регионален исторически музей, Къща музей „Гео Милев”, Къщата на Архитекта, Книжарница в Куфар, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавен куклен театър Стара Загора.

ПРОГРАМА

В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти и библиотекари, актьори и общественици, детски клуб „Приятели на книгата” и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, родители и приятели.

2 – 23 април

Детски отдел на библиотека „Родина”

Детски онлайн маратон на четенето.

 Снимайте се и изпратете видеоклипче с изразително прочетен откъс от любимо произведение (до 3 мин.);

 „От деца за деца” – направете и изпратете видеоклип на изразително прочетена приказка или разказ от ваш приятел или близък (съученик, мама, татко, баба, братче…)

 „Ревю на книжките” – Препоръчайте и споделете чрез видеоклипче една от последните книги, която сте прочели и ви е харесала.

Изпращайте материалите на е-мейл: rodina_detski_otdel@abv.bg

Ако публикувате на личните си страници в социалните мрежи, използвайте хаштаг  #МаратонЧетящаСтараЗагора21

2 април (петък)

ДГ № 5 „Мечо Пух”

Откриване на Маратона на четенето с представяне и четене на книгата „Животните избират президент” на Андре Родригес във 2., 3. и 4. група.

07:00 – 8:30; 16:00 – 18:00 часа, ДГ № 66 „Детски рай”

Родителска акция „Дари книжка – отвори детските очички”.

11:00 часа, НЧ „Възраждане-1927“, с. Калояновец – на открито пред читалището

Баснописецът Лафонтен – 400 години от рождението му. Четат децата на с. Калояновец.

11:30 часа, в двора на ОУ „Бойчо Русев” (съвместно с читалище „Димитър Наумов-1908”), с Преславен

Четене с драматизации по приказките: „Хитър Петър”(1. клас с ръководител г-жа Велчева), „Отровната баница” (2. клас с ръководител г-жа Велчева), „Бързата работа, срам за майстора” и „Гостенчето” (3. клас с ръководител г-жа Николова). Четат и учениците от 4. клас на г-жа Динева – откъси от „Хари Потър”.