Абитуриенти- сираци получиха финансова подкрепа

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и д-р Антония Тодорова, началник на отдел “Здравеопазване и социални дейности” на Общината, връчиха по 150 лв. на шест момичета и момчета, които се отглеждат в Центрове за настаняване от семеен тип в града. Средствата са осигурени от Националното сдружение на сираците в България (НССБ) в рамките на инициативата “Фестивал на красотата”, която има за цел да подкрепи абитуриенти сираци с един родител и от многодетни семейства и такива, които се отглеждат в социален център.

До сега подкрепа са получили и зрелостници от Плевен, Белене, Никопол,Кнежа, Каспичан, Лом и други градове. След постъпила молба до НССБ от Пламен Бахов, директор на Дома за деца, лишени от родителска грижа “Българка”, тази помощ стана възможна и за възпитаниците на центровете за настаняване от семеен тип в Стара Загора.

Над един час продължи разговорът на Иванка Сотирова и д-р Антония Тодорова с абитуриентите, които споделиха желанията си за бъдещата им реализация, когато напуснат социалния център.

Единият от младежите иска да замине за Единбург, Шотландия и там да учи в арт направление, сподели за Dolap.bg д-р Тодорова.- Другото момче ще кандидатства за кадрови военен или за обучение във Военното училище във Велико Търново. Третият младеж иска за изучава природни науки – педагогическа правоспособност в Пловдивския университет. От момичетата едното ще продължи да изучава социална педагогика, другото иска да упражнява избраната професия готвач и желае да започне работа в тази сфера и третото момиче ще започне работа в търговията. Пребиваването на всички абитуриенти в домовете е гарантирано до края на учебната година, която е до края на месец юли. През това време се подготвят за кандидатстване или намиране на желаната работа. След това, ако те имат желание и нямат друга алтернатива, имаме наблюдавани жилища, които са точно за такива младежи. Имаме различни опции, които им гарантират сигурност“, обясни д-р Тодорова.

Dolap.bg