За първи път 54 години след смъртта си, Чудомир оживява като разказвач на сцената в Казанлък

На 1-ви април отбелязваме Деня на хумора, а в Казанлък е финалът на 27-те поред „Чудомирови празници“. Тази година те преминаха под знака на 130-годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир /1890-1967/, както и 125 години от рождението на неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска.
Ако беше жив днес, Чудомир щеше да бъде наричан не само писател, но и „артист“. Той е художник с диплома от Художествената академия, краевед, учител, дългогодишен директор на местния музей в Казанлък, писател – хуморист, заяви Добрина Матова, директор на Литературно-художествения музей „Чудомир“. Тя изтъкна, че от началото на празниците на 25 март са представени 60 онлайн събития, които са наблюдавани от страната и чужбина.
За първи път на Димитър Чорбаджийски – Чудомир е отредена главната роля в хита на „Чудомировите празници“ – спектакъл на Драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. Сценичната редакция е на проф. Любен Гърдев от НАТФИЗ и Димитър Живков, каза Димитър Кабаков, директор на театъра. Девет герои – четирима мъже и пет жени, сред които разбира се, кака Сийка, ще ни припомнят с весел смях историите, такива каквито са – без грим, фасони и фалшиво лустро. От сцена на сцена, от родното му село Турия до Казанлък и обратно, ще си припомним за самобитния му талант и неговите незабравими „Нашенци“. Смехът на селяни и граждани и тяхното духовно здраве, за Чудомир се превръща в незабравимо изкуство. „И докато при тях шегата се явява като безобидна хитрост, то при писателя тя се разгръща като самобитна черта на българина. Талант, с който осмивайки, продължава да ни поучава и днес“, добавя Добрина Матова. Тя изтъкна, че пред зрителите се представя самобитно творчество и от него блика неизтощима жизнена сила и пази народната мъдрост, пропита с обич към хората.
Директорът на Казанлъшкия музей, в който е последния дом на Чудомир, се изкушава преди премиерата да ни припомни думите му: „Сега на стари години съм пенсионер, но еднакво ме интересува история, археология, белетристика и живопис, а една наша народна пословица казва: „Който гони два заека, не улавя ни един“. Аз обаче гоня не два, а четири, затова не можах да уловя нито един досега, но живея с надеждата, че през следващите седемдесет и пет години, ако не заек, то поне заешка опашка ще хвана.“
Зрителите на премиерата на „Чудомирови разкази и неволи“ имат шанса да установят дали думите му се сбъдват. Със спектакъла ще бъде открита обновената сцена в Община Казанлък. За първи път финалът на „Чудомирови празници“, заради извънредната обстановка в страната, няма да бъде на 1 април, а на 12 април, обяви Димитър Кабаков.

Д-р Румяна Лечева, БТА