Дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“

16, 23 април, 19.00 часа, сцена Опера

Премиера

„СПЯЩАТА КРАСАВИЦА“ балет по музика на П.И.Чайковски

Хореография  Мариус Петипа

Постановка и режисура Андрей Босов /Русия/

Асистент хореограф Силвия Томова

Диригент Владимир Бошнаков

Сценография Иван Токаджиев

Костюми Мария Блажева

Солисти:

16 април – Анелия Димитрова, Каито Такахаши, Мартина Префетто, Франческо Бориело, Томоки Ишиго, Акари Мориматсу и др.

23 април

Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Клара Ферер, Ромина Славова, Фиорди Лоха, Кодзуе Донака и др.

Балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Премиера на СПЯЩАТА КРАСАВИЦА на старозагорска сцена

Дългоочакваната премиерата на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски ще се състои на 16 и 23 април от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. „Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката”, „Спящата красавица” присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите на малки и големи балети. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. „Спящата красавица” е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.

Балетът „Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е третата постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 и 2014 година е автор на костюмите за постановките на Националния балет-София/.

„Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което влиза в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

В спектакъла на балета „Спящата красавица“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България. На 16 април в ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и Каито Такахаши, Клара Ферер ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос. На 23 април Мартина Префетто и Фредерико Пинто ще се представят в ролите на Аврора и принц Дезире, а в ролята на Фея Люляк – Клара Ферер, Ромина Славова ще бъде Фея Карабос. Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу /16 април/ и Фиорди Лоха, Кодзуе Донака – на 23 април.

Чайковски, още преди да започне да пише балета „Спящата красавица”, е уговорил и работил всички танци – валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н. – заедно с Петипа. Това е балетът, който ясно демонстрира нивото на една трупа. В него Чайковски и Петипа разработват балетния симфонизъм, няма танци, които органично да не са свързани с основното действие, всичко е подчинено на една идея, която протича от началото до края, няма нищо външно и пришито. Музиката на Чайковски е съвършена, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. Петипа долавя образите в музиката и ги претворява гениално в движение.

 При провеждането на спектаклите ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:

Сграда Опера (Южен вход),

бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30

тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360

понеделник – петък: 8:00-20:00 ч.

събота – неделя: 10:00-18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. „Веслец“ №1

тел.: 0888 63 58 84 понеделник – петък  8:00ч.-20:00ч.

събота- неделя 10:00ч.-18:00ч.