На 1 април- смях и забава в Операта с „Крокфер“

В Деня на хумора и шегата -1 април Държавна опера-Стара Загора ще представи от 19:00 часа оперетата-буфа „Крокфер“ на френския класик Жак Офенбах.

Въпреки че е бил само на 37 години и не е имал още натрупан голям опит в композирането, Офенбах пише за театър „Буфо Паризиен” през 1857 година две едноактни оперети-буфа „Драгунет” и „Крокфер”. Независимо от възрастта си, опита и формата на произведенията, характерът на гения в тези произведения си проличава изцяло. Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е предвидил и показал в тях бъдещи събития и личности“ – казва Славчо Николов, режисьор.

Премиерното за България представяне на „Крокфер“ и „Драгунет“ се състоя на 16 декември 2016 година в Стара Загора. Млад, талантлив и ентусиазиран екип създаде впечатляващи естетски и свежи спектакли, носещи необикновения заряд на ярката артистична индивидуалност и творческо вдъхновение. Силният и проверен в няколко постановки вече тандем Славчо Николов /режисьор/ и Ромина Славова /хореография и пластика/ получи мощно подкрепление от дизайнера Гендони с неговите изящни костюми и изискан декор: Костюми – с изпипани детайли и история в тях; Декор – модерен, стилен, не-бърборив, изключително многофункционален и красив. Творческият екип успешно сътвори визията на „Крокфер“ модерно и умно. С хумор. С мярка. С владеене на ситуацията и изразните средства на тялото и гласа. Без преиграване, без лишено от вкус комедиантство у артистите. Много органично.

В „Крокфер“ е смешно, весело, забавно, игриво. Всички артисти изпълняват своите роли с жар, пресъздават истински смешни образи, без викове и пресилено гримасничене. Невероятно забавни герои и една забележителна любовна двойка сред баталията, устроена от враждуващите семейства на тези „Ромео и Жулиета“ в по-ново време, които иронизират борбата между две световни империи – Германия и Франция.

На сцената оживява най-красивата битка – в името на Любовта и Отечеството, в името на Живота.

Каква е историята в „Крокфер“?

Две аристократични фамилии са във война от дълги години. Война, за която никой от двете враждуващи страни не знаят – за какво и защо я водят. Въпреки че са достигнали до финансов колапс, те продължават тази война. Крокфер заедно с неговия ординарец Бутфьо са отвлекли дъщерята на своя враг Мус-а-мор. Той идва да преговаря с тях за връщането й, но подклаждан от ординареца си Крокфер отказва мир и продължава с тотална война. Пристига племенникът на Крокфер, Рамас-та-тет. Крокфер се надява,че ще той му бъде съюзник и заедно ще постигнат мир. Но се оказва,че Рамас-та-тет е дошъл, за да продължи войната. Той се влюбва в Фльор-дьо-суфр дъщерята на Мус-а-мор и двамата решават да избягат. „Армията” на Мус-а-мор напада и Крокфер в безсилието си заплашва,че ще убие Фльор-дьо-суфр, ако тя не се омъжи за него, а баща й се предаде. Тя се съгласява, но когато вдигат наздравица за сключения мир, Фльор слага отрова в чашата на Крокфер. Бутфьо пък слага отрова в чашата на Мус-а-мор, обаче се оказва,че сложеното не е отрова, а слабително. Битката между Крокфер и Мус-а-мор се води от Рамас-та-тет . Той моли, ако Фльор-дьо-суфр спечели – да се омъжи за него. Тя се съгласява и побеждава. Крокфер и Мус-а-мор се съвземат едва след битката и разбират какво е станало между тях. Войната е прекратена.

На 1 април в „Крокфер“ участват солистите Милко Михайлов, Георги Динев, Нели Петкова, Евгений Арабаджиев, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. На диригентския пулт ще застане Димитър Косев.

Крокфер“ е едно истинско музикално бижу в репертоара на Старозагорската опера с гарантирани свежест и настроение!

Очаквайте и изненади!

Dolap.bg