Айфеловата кула има рожден ден днес

Един от символите на Париж, а и на цяла Франция – Айфеловата кула, отбелязва на днешния ден своя 132 рожден ден. Уникалното инженерно постижение носи името на своя строител Густав Айфел и се намира в парка Марсово поле в Париж.

Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност във Франция. От създаването ѝ през 1889 г. до ден днешен тя е посетена от над 250 милиона души. Всяка година нови 8 милиона туристи са готови да изкачат стъпалата ѝ.

Строителните работи продължават две години, два месеца и пет дни. За бързия строеж спомагат 1700 общи чертежи и 3629 детайлни скици, с указани точни размери на над 18 038 метални детайли, съединени с два и половина милиона нитове. Нито една от частите не тежи повече от 3 тона.

Айфеловата кула е осветена на 31 март 1889 година, когато Густав Айфел завежда група правителствени личности на обиколка. По това време асансьорите не работят и изкачването става пеша. Повечето представители остават на долните нива, но една малка група стига върха, където поставят трикольора на Франция. Процедурата е придружена от 25 залпа, изстреляни от по-долното ниво. Официално кулата е отворена за посещения на 6 май 1889 година. Моментално тя се превръща в хит и се формират големи опашки от желаещи да се качат да я разгледат. До края на изложението е изкачена от 2 милиона души. Четиридесет и една години тя остава най-високата конструкция в света. Нейният архитект Густав Айфел е автор и на други известни постройки като Статуята на свободата, Виадукта в Гараби (Кантал), Гара Нюгати в Будапеща (Унгария).

Кулата е висока 324 метра. В зависимост от температурата,  височината ѝ може да се промени най-много с 8 cm заради разширението на метала. При буря максималното ѝ отклонение е 15 см. Изградена е от пудлинговано желязо. Конструкцията ѝ съдържа 18 038 метални части и 2 500 000 нита, тежи 10 100 тона. До върха се стига по 1792 стъпала, което е годината на обявяване на Първата Френска Република. В построяването ѝ участват 50 инженери и около 300 работници. След серия изчисления инженерите извиват подпорите така, че кулата да устоява на ветровете.

Ето и още няколко интересни факти за Айфеловата кула:

Кулата е била замислена като временно съоръжение, което да служи като входна арка на Световното изложение в Париж през 1889 г. Но по-късно на върха ѝ поставили антени за радиопредаване и било решено да не бъде демонтирана.

До 1930 г., до построяването на сградата на Крайслер в Ню Йорк, Айфеловата кула е била най-високата сграда в света, заедно с антените тя се извисява колкото 81-етажна сграда.

Айфеловата кула е разделена на три нива – до първите две може да се стигне по стълби, но до върха се стига само с асансьор. За да се изкачите на второто ниво на кулата трябва да преодолеете 1792 стъпала.

Именно те са се оказали непреодолими за Адолф Хитлер, когато идва в Париж по време на немската окупация по време на Втората световна война. Французите лично прекъсват кабелите на асансьорите, за да принудят диктатора да се качи пеша на кулата, което той така и не прави.

Въпреки че Айфелоната кула днес е най-разпознаваемият в световен мащаб символ на Франция, мнозина известни личности са били против строежа ѝ. Ги дьо Мопасан и Александър Дюма-син публично са изразявали недоволството си от кулата, смятайки, че тя просто не пасва на силуета на Париж, изграждан с векове.

Символът на Франция е бил пребоядисван 17 пъти от създаването си до днес – горе-долу веднъж на всеки 17 години, като за последно това е станало през 2001-2003 г.

Близо година 25 опитни бояджии трябва да работят, за да боядисат всички 18 038 метални част и 2 500 000 нита. За пребоядисването са нужни 60 000 литра боя.

Айфеловата кула има връзка и с България. От кулата е бил излъчван сигналът за точно време у нас. Радиото, с което е приеман сигнала можете да видите в Националния политехнически музей.

Днес Айфеловата кула се счита за едно от новите чудеса на света и всеки, който идва за първи път в Париж, бърза да види града от птичи поглед!