На 30 март отбелязваме Международния ден на апитерапията

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват. Апитерапията е комплексно понятие от производните „апис“ – пчела и „терапия“ – лечение. Тя се дели на няколко подтерапии в зависимост от използвания пчелен продукт за лечение.

Алтернативната медицина набира все по-голяма популярност в този модерен свят, въпреки скоростта при въвеждане на модерни технологии и синтетични лекарства за лечение на различни заболявания. Народните средства са съществували още преди появата на съвременната медицина. Изпитани са от култури и народи от всички краища на света. И въпреки липсата на официални медицински потвърждения и научни обосновки, те продължават да се прилагат. Независимо от целия скептицизъм и критика, запазените през вековете домашни лечебни средства все още имат своето забележително присъствие в областта на лечението.

Апитерапията е алтернативно лечение с всички пчелни продукти: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък и пчелна отрова. Те са ефективни лекарски средства, тъй като са добити директно от растенията и са носители на качествата им. Когато са придобити от билки, тези продукти придобиват техните лечебни свойства, запазват живителните и хранителни свойства на дадената билка или растение.

Мед

Медът, освен като вкусно лакомство, е препоръчван от много доктори за различни болести. Той е използван още от древността и е смятан за универсално лекарство при очни и кожни възпаления, рани и заболявания на лигавицата. В апитерапията се използва суров мед, който не е подлежал на никаква обработка. Така той е най-ефективен и полезен, а антибактериалното и антимикробно действие са в пълна сила.

Цветен прашец

Цветният или пчелен прашец се приема вътрешно. Предварително се смила и се поглъща с вода. Пчелите го събират и използват като храна. Добавен към човешкия хранителен режим, той осигурява солидно количество енергия. Най-често е препоръчван при сезонни алергии и за укрепване на мускулатурата.

Пчелно млечице

Това е млечнобяло вещество, подобно на восък, със съдържание на вода, протеини и захариди. Използва се за захранване на пчелните ларви и на пчелата майка. Дълголетието на крилата и на съществуването на кралицата майка се отдава на него, както и нейната плодовитост. При хората се препоръчва при безплодие, както и за намаляване нивата на холестерол.

Прополис

Прополис представлява смолисто вещество с тъмнозелен до черен цвят. Съставен е от смоли, восък, етерични масла и цветен прашец, както и много витамини и микроелементи, белтъчини и др. Доказано е, че прополисът може да унищожава вируси и бактерии, както и гъбички. Тези му свойства се запазват дори след термична обработка. Има също противовъзпалително и обезболяващо действие, и предотвратява образуването на вътрешни съсиреци.

Восък

С невероятно майсторство пчелите изграждат пити с шестоъгълни кутийки. В тях има специални жлези, които произвеждат восък. Първоначално течен, в последствие той се втвърдява и способства изграждането на пчелната пита. При производството на восък се повтаря закономерността – 8 кг. мед за направата на 1 кг. восък. Това го прави с изключително високо ниво на витамини и полезни свойства. Използва се най-вече в хранителната промишленост и козметиката.

Пчелна отрова

Тя е с меден аромат, но тройно по-силен. В апитерапията с него се третират ставни болки, ревматизъм и тромбоза.

Апитерапията е приложима както при болни, така и при здрави хора. Някои се лекуват, други просто укрепват организма си. Това е една не традиционна „ваксинация” срещу редица заболявания.