Литературната награда БЕРМАН отива при Давид Гросман

Новоучредената награда за литература „Берман“, чиято стойност възлиза на 750 000 шведски корони, се присъжда на израелския писател Дaвид Гросман. Мотивацията на журито гласи: „Романът When Nina Knew/Life Plays With Me на Давид Гросман представлява подвижна мозайка от спомени, в която наследствените травми, семейните предателства и любовта, по-голяма от живота, са обединени чрез едно дълбоко хуманно изображение на живота на седем поколения евреи в Европа и Израел.“

„Много се радваме да почетем Давид Гросман като пръв наш лауреат”, подчертава председателят на журито Даниел Педерсен. „Богатото му творчество въплъщава духа, в името на който е учредена наградата за литература „Берман“. Гросман съумява да опише начина, по който травмата и спомените се предават между поколенията, свързвайки емоционалния живот на индивида с големите политически сътресения.“ Церемонията по награждаване ще се състои през октомври 2021 г. в Стокхолм.

Давид Гросман е израелски писател с международно признание, роден през 1954 г. в Йерусалим. От дебюта му в началото на 80-те години до днес книгите му са преведени на повече от 45 езика. Освен че е възхитителен романист, той е автор на есеистични книги, детски и тийнейджърски издания, писал е и либрето за детска опера. Дванайсет от книгите му са преведени на шведски език. У нас е издаден бестселърът „Един кон влязъл в бар“ – поразителен роман притча, удостоен с Международната награда „Ман Букър”. Преводът на българското издание е дело на Емилия Юлзари. Предстои да излезе на български и романът More than I Love My Life – разтърсващ разказ за страданието, любовта и изцелението, в който отекват гласовете на жени от три поколения.

Наградата за литература „Берман“ е учредена през 2020 г. от Томас и Катерина Берман, за да отличава автори, независимо от техния произход, чиито творби отразяват духа и ценностите на богатата еврейска традиция, като в същото време се издигат „над времената и културите“ към универсалните измерения на човешкото. Подчертавайки значимостта на постоянния диалог между езиците и културите в света, учредителите на наградата напомнят, че знанието е нещо, което никой не може да ни отнеме.