Своя патронен празник отбелязва виртуално СУ“Максим Горки“

Днес патронен празник има Средно училище „Максим Горки”, Стара Загора. „Днес, 28 март, СУ „Максим Горки“ чества своя патронен празник по един нетрадиционен и необичаен за всички нас начин. Този празник е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. Дни като този ни напомнят, че колкото и трудно да е времето, каквато и да е ситуацията, българският дух има силата да преодолее всяко препятствие, да прескочи всяка трудност. А когато съзнанието на един народ е будно, то бъдещето и просперитета му са подсигурени” – пишат от СУ”Максим Горки”. Те публикуваха по случай празника поздравителен адрес от колектива на училището, от Училищния ученически парламент и виртуална изложба на таланти от школото в областта на изобразителното изкуство.

„Честитим си чрез социалните мрежи, работим в онлайн среда и всички тайничко се надяваме в най-скоро време да отмине заплахата, която е надвиснала над всички ни. Заедно доказахме, че извънредната ситуация не е пречка да изпълняваме задълженията и отговорностите си, да намираме вярната посока за постигане на образователните цели, да обогатяваме и усъвършенстваме усвоените компетентности. 59 години гордост, 59 години успех! Честит празник!” – пожелават от СУ”Максим Горки”.

https://www.vbox7.com/play:f085bbd054

https://soumgsz.info/cms/izlozhba-2021/index.html

В дните преди празника Александрина Петрова от XIIб клас на СУ „Максим Горки“ получи отлична оценка от 6.00 на Националния конкурс за есе на социалнополитическа тема. Конкурсът се организира от УНСС и участниците писаха на тема: „За да има добри политици, трябва да има добри граждани”. Александрина Петрова е част от клуба за извънкласни дейности „Сова“ с ръководител Станислав Георгиев в СУ”Максим Горки”. Председателят на комисията на конкурса доц. д-р Блага Благоева, споделя, че журито е силно впечатлено от есето на Александрина и тя ще може да кандидатства в УНСС с оценката от конкурса и със сертификат за ниво на чужд език.

СУ”Максим Горки” започва своето съществуване през 1962г. чрез разкриването на три езикови паралелки осми клас с преподаване на руски език към Първо средно политехническо училище ”Иван Вазов”.

Пети юни 1963 г. е датата, на която училището получава статута на самостоятелна Руска езикова гимназия “Максим Горки”, а от 1 септември 1963 г. е организиран и първият прием на ученици за новата гимназия.

Бързото налагане на езиковата гимназия в образователната сфера от живота на града дава възможност на директорката Елена Лилова да въведе през 1965 г. два производствени профила-екскурзоводство на руски и френски език.

През 1966 г. разрастването на училището и засиления интерес към чуждоезиковото обучение налага обособяването на паралелките с френски език в отделно училище. Остават 19 паралелки като приемът за осми клас се намалява за сметка на новооткритата Френска гимназия. Това не рефлектира в ученическата активност.

През 1983/1984 учебна година се въвежда ранното чуждоезиково обучение. Училището става ЕСПУ с преподаване на руски език. Започва работа с най-малките – първи клас.

От 1986 г. двете езикови училища – с преподаване на руски език и с преподаване на чужди езици, заемат сградата на ул. “Цар Иван Шишман”62.

От 1 септември 1988 г. училището е преименувано на СОУ с изучаване на чужди езици “Максим Горки” с две степени на обучение – ранночуждоезиково с прием от І-ви клас и интензивно изучаване на английски, немски и френски с конкурс след завършен седми клас. От 1995/1996 учебна година се въвежда и интензивно изучаване на испански и руски.

От учебната 2005/2006 г. СОУ “Максим Горки” разполага със собствена – самостоятелна сграда на ул. “Сава Силов” 69.

  • Училището е единствено в областта, в което се изучават шест чужди езици: руски, английски, испански, немски, френски и китайски;
  • СУ “Максим Горки” е една от 39-те бази за изучаване на руски език (единствено в областта);
  • Ежегодно провежда езиков обмен със 132-ро училище в Самара, като учениците имат възможност за обучение и езикова практика в Държавния институт по руски език “Александър Сергеевич Пушкин” – Москва;
  • Културни връзки и младежки обмен с Гимназия №36 им.„ Мележа” град Гомел – Беларус
  • Работи по културно-образователно споразумение между Република България и Кралство Испания (едно от 11-те училища за страната);
  • Сътрудничество с Институт „Конфуций”- Китай
  • В СУ “Максим Горки” работят учители чужденци –испанци, китайци.
  • Училището е лауреат на орден “Кирил и Методий” от 1988г. и на награда “Анастасия Тошева” от 2003г. и 2012г.