Министрите на образованието и икономиката, кметът Живко Тодоров и IT-експерти обсъдиха дигиталното бъдеще

Голяма онлайн среща с близо 60 участници на тема “Да отключим бъдещето чрез образование и модерна администрация – гр. Стара Загора”, инициирана от министъра на образованието Красимир Вълчев и с участието на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, се състоя на 26 март 2021г. между “Майкрософт България”, представен от изпълнителния директор Калин Димчев, кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, изпълнителния директор на подготвящата ученици за дигиталното бъдеще “Телерик академия”, видни експерти и консултанти по информационни технологии от различни направления на работа,  директори на училища, представители на бизнеса и медиите.

Благодарен съм на всички, които взеха участие в тази дискусия. За мен това, което се прави на национално ниво, е нещо уникално. То ще даде възможност за едно по-задълбочено сътрудничество в областта на информационните технологии. Важно за Стара Загора е да бъде част от обучението на учениците в тази сфера. Можете да срещнете при нас само партньорство и сътрудничество. Бъдете сигурни, че всички заедно ще работим тук като екип, за да направим града по-дигитален, по-добър и по-конкурентоспособен сред останалите. Разчитайте на нас!” – каза кметът Живко Тодоров, като благодари на организаторите на онлайн срещата, проведена в платформата Zoom.

Дигиталните трансформации са бъдещето. Те ще предопределят разделението на света на развиващи се и развити страни, които чрез информационните технологии ще концентрират в още по-голяма степен добавена стойност, отколкото досега – сподели с участниците министър Вълчев. – Затова ние като образователна система трябва да се подготвим, като държава трябва да подкрепим в максимална степен сектора на информационните технологии. Той е с най-динамично развитие през последните години и с най-висок ръст в брутната добавена стойност. Това е секторът, който задържа млади хора в България и в регионите и който има потенциала да генерира високи доходи.”

Почти всички професии ще изискват задълбочени дигитални умения, по-високи от тези на обикновен ползвател. Затова говорим за дигитална креативност, затова заложихме и компютърно моделиране още от трети клас. Правим дейности по интереси в областта на компютърното моделиране от първи клас, инвестираме в STEM-центрове, в центрове по роботика, свързваме компютърното моделиране с програмирането в горните класове. От 6 на 11 хиляди разширихме приема в гимназиален етап в профили и професии, свързани с информационните технологии. Затова – и поздравления за Стара Загора, че създаде гимназия по компютърни науки и математически анализи, което е точно в тази посока. Поздравления за Общината за инициативността й, за далновидната й политика – персонално към кмета Живко Тодров и към г-жа Иванка Сотирова. Поздравления, разбира се, и за Тракийския университет, че прави това, което искаме да правят всички висши училища – да бъдат в центъра на развитието на регионите – технологично, социално-икономическо, с иновации. Както е навсякъде по света, за да има технологичен растеж” – добави образователният министър.

Красимир Вълчев благодари на “Майкрософт България” за доброто партньорство, като припомни, че благодарение на софтуерния гигант и неговата електронна платформа преди година в България, въпреки многото скептични гласове, успешно стартира ефективно електронно обучение и бе създадена една от най-големите в света групи ползватели, с 866 хиляди профила в облачна инфраструктура – основа за по-нататъшна персонализация на обучението. И допълни: “Това са все крачки, резултатите от които тепърва ще почувстваме, когато ги надградим и с остналите неща, които правим – библиотеката с отворени образователни ресурси, електронното тестване и персонализираното насочване на уроци. Така че “Майкрософт” ни е основен партньор в системата на образованието. Поздравления за фокуса му днес върху Стара Загора. Убеден съм, че градът, с помощта на местния бизнес, може да има съществено място на картата на развитие на информационните технологии в България.”

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи новината, че заедно с министър Красимир Вълчев само преди дни са предложили на правителството и то е приело двете министерства да сключат Споразумение за разбирателство и стратегическо сътрудничество с “Майкрософт” в областта на дигиталната трансформация, образование и цифрова грамотност. Също и с цел повишаване на квалификацията и преквалификацията на кадрите, за устойчиво бъдещо партньорство за внедряване на модерни технологии за изкуствен интелект и машинно обучение. “Това изцяло съвпада с политиката на правителството, на държавата като цяло” – каза Лъчезар Борисов.

По време на безпрецедентната пандемична и икономическа криза България е с около 50% по-добре от средното ниво в ЕС и Еврозоната, и в пъти по-добре от някои държави-членки на ЕС от Централна и Западна Европа – отбеляза министърът на икономиката Лъчезар Борисов. – Ние запазихме потреблението си като фактор на икономическия растеж, станахме и член на ERM-II. Финансовата и бизнес средата е запазена, кредитният ни рейтинг расте по време на криза, което не се случва в другите държави от ЕС. IT-секторът, който обсъждаме днес, е един доста добър барометър за това, какво се случва в България. Той не отива на места, където няма добра бизнес среда за неговото развитие. В него работят около 75 хиляди души, което е около 13% от заетите в промишлеността, и броят им нараства с 9% годишно. Този сектор наистина създава високите нива на добавена стойност. И за да може това да продължи да се случва, е важно данъчната система да бъде запазена, а не високоплатените специалисти и таланти да бъдат гонени от България с друг тип данъчна система, различна от настоящата, която в момента ни дава шанса този сектор у нас да расте и да привлича тук не само завръщащи се наши сънародници, но и чужденци, които да развиват своя бизнес тук” – категоричен бе министърът на икономиката.

3219 високотехнологични нови работни места са създадени в рамките на 25 проекта на икономическото министерство, подпомогнати от българската държава по Закона за насърчаване на инвестициите, 10 от които са в IT-сектора – съобщи Лъчезар Борисов. “Само от началото на годината до момента сме сертифицирали инвестиционни проекти за 750 милиона лева, което никога досега не се е случвало за такова кратко време – пряко следствие от това, че България е атрактивна на инвестиционната карта” – каза министърът на икономиката. Той съобщи, че в допълнение на съществуващите фондове се създава нов специален фонд от 237,5 милиона лева за насърчаване на дигиталната технологична трансформация на бизнеса, който ще бъде изпълнен през следващите две години чрез възлагане на националния IT-сектор. Следваща стъпка ще бъде и дигиталната трансформация на държавната администрация. Новосъздадената Агенция за иновации ще управлява фондове от ЕС с много голям размер. Тя ще прави връзката за съвместни проекти между министерствата на икономиката, на образованието, бизнеса и научните среди.

Изпълнителният директор на “Майкрософт България” Калин Димчев, който отговаря за работата в 24 страни, напомни, че “Майкрософт” стартира световна кампания за подобряване на уменията не само в технологичната среда, но също така и т.нар. “меки умения” в сфери като маркетинга, комуникациите, връзката с клиенти. България е един от първенците в региона с над 27 хиляди души, завършили различни курсове. През следващите години в света ще бъдат открити над 149 милиона технологични работни места и над 500 милиона души ще трябва да се преквалифицират. “Ние трябва да откликнем на тези нужди и да дадем нови възможности за развитие на регионите и на хората в тях” – каза Калин Димчев. Експерти от “Майкрософт България” акцентираха върху начините за повишаване на дигиталните умения.

Източник: СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET * Версия за смартфони