Да помним:Днес е Денят на Тракия!

Атаката и превземането на Одринската крепост на 26 март 1913 г., е един от малкото символи на величието на България, на триумфа на българската национална кауза.

108 години Одринската епопея топли спомените на съвременници и потомци, привлича изследователския интерес на военни и политици, вдъхновява музата на поколения художествени творци.

Край Одрин спят непробудно героите, за тях не ще се вдигне паметник. Остава саможертвата, остава подвигът – с него България се гордее, с него гледа бъдещето.

Слава ! Вечна слава на героите от Балканската война!

Слава и поклон!

26 март е Денят на Тракия – официален празник на Република България, важно събитие в българския културно-исторически календар.

По инициатива на Почетния гражданин на Стара Загора Петра Мечева, като общински съветник, Община Стара Загора предложи на Министерски съвет на Република България 26 март да бъде обявен за официален празник.

С постановление номер 62 на Министерски съвет от 23 март 2006 година – 26 март – Ден на Тракия и Одринската епопея бе обявен за официален празник на Република България.

Честит празник!

Честит 26 март, Ден на Тракия и Одринската епопея!

Тази година, поради продължаващата епидемиологична обстановка във връзка с „Ковид 19“, Денят на Тракия ще бъде отбелязан само с поднасяне на венци и цветя от 17:00 часа пред паметник „Одринска епопея“ в парк „Тракия“.

Цанко Атанасов

Председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора

                                                                          Денят на Тракия

26 март е важна дата в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г.– денят, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната дотогава за непревземаема военна крепост.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.“

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Dolap.bg