Честито Благовещение! Бъдете здрави и благословени!

На 25 март честваме благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Празникът е познат и като Благовец или половин Великден в различни части на България.

Именници на Благовещение са Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга, Вангелия.

Каква е историята на Благовец?

Благовещение е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавраил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял божият ангел-вестител Гавраил и известил, че тя е избраницата да роди Божия син: „Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се , благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Евангелие от Лука, 1:28)

Казвайки това, гласът откликвал на мислите й: „Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.”  (Евангелие от Лука, 1:30-33)

Как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: „Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Евангелие от Лука, 1:35).

Така и станало. Оттогава се празнува празника Благовещение, точно девет месеца преди Рождество.

Благовец е утвърден е в Православната църква през 7 век и се почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Какво се прави на Благовещение по традиция?

Според поверията и традициите на Благовещение на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който лети, ще бъде здрав, късметлия и щастлив през цялата година.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” се овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.
Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и други подобни. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

Какво се яде на Благовещение?

На трапезата на Благовещение по изключение (защото е по време на Великия пост) може да се яде риба. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Честит, усмихнат и благодатен празник от

Dolap.bg