За първи път казанлъчанин получава награда в конкурса на името на Чудомир

Навръх Благовещение, с поднасяне на цветя на гроба на Чудомир в Литературно-художествения музей в Казанлък започват традиционните Чудомирови празници. По традиция те стартират на 25 март – на рождения ден на прочутия писател хуморист и художник. Музеят през целия ден ще бъде с отворени врати, съобщи Добрина Матова, директор на културния институт. За втора поредна година 8 -дневната програма, която завършва на 1 април- Деня на хумора, ще бъде онлайн. От програма отпада и премиерата на автобиографичната книга на Татяна Лолова, която на 23 март си отиде от този свят.

52-ият носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, е журналистът и писател Петър Марчев. За първи път казанлъчанин е удостоен с престижния приз, посочи Добрина Матова.

Жури под председателството на Деян Енев присъди наградата на Петър Марчев за неговия разказ „Животът е прекрасен“, публикуван в брой 43 от 23 октомври 2020 г. на в. „Стършел“. По време на Чудомировите празници през 2019 година главният редактор на в. „Стършел“ Михаил Вешим каза, че казанлъшки автор е бил „на косъм“ да стане носител на 50-ата награда „Чудомир“ и това беше Петър Марчев. Две години по-късно той вече е победител в конкурса и ще получи заслужено отличието.

Kазанлъшкият творец има издадени няколко романа. Автор е на рок-опера, пътеписи, публицистика, хумор и сатира, литературна и кинокритика, режисьор е и на филми. В зората на демокрацията Петър Марчев е работил като журналист във вестник Заводска трибуна“, чийто наследник е вестник „Трибуна Арсенал“, както и във вестниците „Искра“ и „Седмица“ в Казанлък.

Връчването на наградата се отлага, заради извънредното положение. Церемонията ще се състои на премиерата на спектакъла „ Чудомирови разкази и неволи“на театър „Любомир Кабакчиев“. Тя ще бъде насрочена след края на противоепидемичните мерки.

Наградата „Чудомир“ е най-старото литературно отличие у нас. То се връчва без прекъсване от 1969 година досега за хумористичен разказ, публикуван във вестник „Стършел“. Призът се връчва от Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и в. „Стършел“ всяка година. От организирането на Чудомировите празници до днес, това е едно от най-очакваните културни събития в седмицата от 25 март до 1 април.

Първият й носител е Петър Незнакомов през 1970 г. Чудомировата награда се оказва запазена територия за мъже. Досега само веднъж тя е била присъждана на жена – през 1981 година на Здравка Евтимова. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров – Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 г. и 2005 г. Най-много статуетки на Чудомир притежава покойният вече „стършел“ Йордан Попов. Приживе той 3 пъти е печелил конкурса за къс хумористичен разказ. Сред творците, получили наградата „Чудомир“ са още Станислав Стратиев, Мирон Иванов, Христо Карастоянов, Владо Даверов, Йосиф Перец, Христо Бойчев, Деян Енев, а за последните 3 години носители са Иван Димитров, Деян Копчев, Никита Нанков.

От 2019 година наградата е плакет с шаржирания образ на Чудомир. Оригиналният плакет е изработен от Теню Пиндарев и се съхранява в Литературно- художествения музей „Чудомир”, дарен от съпругата му Донка Пиндарева. По оригинала е изработено точно копие. Връчваната дотогава статуетка на Чудомир отива при победителя в театралния конкурс „Комедийният хит на сезона“, уточни Добрина Матова.

Д-р Румяна Лечева, БТА