Арх. Виктория Грозева:“Знакови обекти ще разхубавят Стара Загора“!

Арх. Виктория Грозева е родена през 1980 г. Зодия „Везни“. Завършва ПМГ „Гео Милев“ и специалност „Архитектура“ във ВИАС – София. Работила е в различни архитектурни бюра на свободна практика, заедно със съпруга си, който също е архитект. От 2013 г. е началник на отдел „ Архитектура и градоустройство“ при Община Стара Загора. През м. август 2016 г. става временно изпълняваща длъжността „Главен архитект“. След спечелен конкурс, в началото на м. януари 2017 г. е титуляр на отговорната длъжност.

Само денонощните злобари и нереализираните се претенции могат да отрекат реалния принос на главния архитект във видимите положителни промени на Стара Загора. Късмет е, областният град да има толкова млад, иновативен, амбициозен, отговорен и талантлив главен архитект.

Архитект Грозева, как вървят ремонтите на знакови обекти в Стара Загора?

На Станционната градина се работи с много добри темпове и наистина се получава много красиво. Настилката е живописна. Алеите, които бяха доста занемарени оживяха, тъй като сега са покрити с бетонови цветни павета в различна комбинация от размери и цветове.

По алейната мрежа почти всичко е завършено. В момента се довършва водното огледало, което е в централната част. Последните дейности са в южната част на градината, тъй като техниката влиза от там. Детските съоръжения са монтирани. Предстои да се поставят каучуковите удъропоглъщащи настилки. Завършва се санитарният възел, който е пригоден за лица в неравностойно положение – облицовки, настилки, санитария. Той е в североизточния край на парка, надземен и отговаря на всички съвременни изисквания.

Пейките също се довършват. Има много излети в кръгова форма. Предстои да се постави дървената част -седалки и облегалки. Осветлението отдавна е монтирано и се използва. По видео наблюдението се работи. Всичко е към финалната си фаза. Очаква се в началото на лятото всички дейности да приключат, тъй като сегашното състояние е в полузавършен вид.

Какво се случва на Руския пазар?

На Руския пазар се работи по южната сграда. Те са като две сгради, вплетени в едно. В момента се фундира и работи по настилката. Металната конструкция съвсем скоро ще започне да се монтира на място и за двете тела и много бързо ще се види сградата като скелет. Така че и там нещата вървят с добри темпове и в срок.

Корекция на дерето се направи- терасиране, обезопасяване. С години не е имало никакви мероприятия. Посредством по-съвременни методи, които използваме и габиони (каменни стени от трошен камък, поставен в армирани мрежи, които държат насипите и създават условия за поддържане на деретата в чист и приветлив вид).

Ще се радваме ли това лято на реновиран Зоопарк?

В Зоопарка са засилили темповете. В момента работят по административната сграда, където ще има обучителен център. Довършват се клетките, която наистина създава много красив парков вид като финишни мероприятия по дъсчената обшивка. Това е така, защото и Зоопаркът е в нашия прекрасен парк „Митрополит Методий Кусев“ и всичко трябва да е изпълнено с естествени материали. Така че, както фирмата е дала дума, до лятото да се справи и да се отворят широко вратите за посещение.

Мисля, че се осигури финансиране за възстановяване на сградата на Стария театър?

Да, с финансирането, което получаваме от Фонда на фондовете ще се предприеме реновиране на сградата на Драматичния театър. Проектът ни от 2015 г. от първата Оперативна програма „Региони в развитие“, така че ще започнем ремонтните дейности. Налага се използване на конструкция, с която сградата да бъде укрепена, защото е стара и престрояваната през годините. Ще има укрепителни действия, както и цялостен ремонт на сцената, залите, фоайетата, по фасадите. Старият театър е паметник на културата от местно значение. Мазилката ще бъде изследвана, за да бъде с автентичен цвят и т.н.

Ще има ли дейности по образователната инфраструктура?

По средата са строителните дейности за новата Професионална гимназия за компютърни науки и математически анализи. Стартираме обществена поръчка и за общежитието, което ще бъде изградено в същия двор с многофункционална зала и столова, както и цялостен ремонт на двора като паркова среда от южната страна и спортни площадки от северната страна.

Стара Загора ще има нова детска градина в абсолютния градски център, за която обявяваме обществена поръчка.

Финансирането и на двата обекта са от Министерство на образованието и науката.

За други две училища имаме обществени поръчки за инженерринги – СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“. Финансирането е осигурено от Фонда на фондовете.

На 20 март 2021г. официално стартира реновирането на Летния театър. Каква беше философията при проектирането на ремонтните дейности и какво очаквате да се случи след 240 календарни дни, колкото е срокът за изпълнение на проекта.

Преди три години реализирахме пълното обновление на парк „Митрополит Методий Кусев“ .Остана Летният театър, който е наистина живописно място, уникално по

своята природа. Друго такова в България няма с тази нетипична среда сред боровете. От 6 години имахме готов проект, но са наложиха редица съгласувателни процедури в Министерство на културата, тъй като парка е забранено всякакво ново застрояване. Досега съществуващата козирка е доста амортизирана и не се вписва в ансамбъла, въпреки че е изпълнявала функциите си.

Акцент ще бъде новата козирка. Тя ще бъде с решетъчна структура, за да могат да преминават през нейната конструкция съществуващите борове. Козирката ще бъде по-голяма и изнесена по-напред, за да предпазва и оркестрината при валеж. Ще бъде със стъклено покритие и дървена облицовка.

Напълно нови седалки ще бъдат оформени в зоната на публиката. Те ще бъдат ергономични, с облегалки, съобразени за външни условия, разположени според изискванията за такава аудитория. Ще бъдат за 1647 седящи места при предишните 2400.

Ще има пълна рехабилитация на настилките с дървесни и природни материали. Ще се направи разширение на гримьорните и създаване на по-добри условия за артистите. Ще направим достъпна среда и ложи за лица с неравностойно положение, както и санитарни възли с достъпна среда, за да се посещават събитията и от хора с физически проблеми.

Предвидено е да се създадат всички условия за представяне на оперни и театрални спектакли, концерти, фестивали и пр. Т.е. целта е да продължи и се разшири политиката на Общината за предоставяне на условия за активна културна дейност през късната пролет, лятото и есента.

От друга страна каузата е да запазим всички здрави дървета. Има мероприятия за засаждане на нова растителност, каквато Министерство на културата изисква. Изготвена е санитарна експертиза, която окачествява някои видове за премахване, други – за подкастряне и лекуване, за засаждане на нови видове. Има много дейности по зелената система. Всъщност с тях ще започне реализиране на проекта.

Росица Ранчева