„Професорският випуск“ възкръсва в книга на проф. Емил Янев

Историята на „Професорският випуск“ на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ възкръсва в книга в годината, когато отбелязваме век от основаването на първото висше музикално училище в България.

Предложената на вниманието на българския читател книга принадлежи на перото на известния диригент и музикант проф. Емил Янев. Той даде първото си интервю за БТА преди отпечатването и премиерата на документалния си разказ. Блестящата му кариера продължила десетилетия започва именно в този легендарен випуск в класа на проф. Георги П. Димитров, продължава обучението си по оркестрово дирижиране при проф. Асен Димитров и специализация проф. Аарвид Янсонс в Музикалната академия „Ференц Лист“  във Ваймар, Германия.

Книгата започва с обзорна статия посветена на „Професорския випуск”, който поставя през 1951 г. началото на нова специалност – хорово-диригентско изкуство, която през тази година чества своя 70 годишен юбилей. Сред 34 възпитаници от класа на проф. Георги П. Димитров, получили дипломи са освен самият проф. Емил Янев, проф. Лили Гюлева/ 1933- 2003/,която наследява проф. Людмила Прокопова на диригентския пулт на хор „Христина Морфова”, проф. Георги Робев/ 1934- 2002/ направил известен Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” световно известен, Христо Недялков/ 1932- 2013/, основал Детския хор към БНР, Васил Арнаудов/ 1933 – 1991/, избран през 1990 г. за първи председател на Българския хоров съюз .

Проф. Янев се притеснява да не пропусне някой, но държи да подчертае, че общо 14 от тях са хабилитирани и стават преподаватели в музикалните учебни заведения в цялата страна.

Книгата е събрала историите на 19 български музиканти и диригенти, които са представени с интервюта, спомени, документи, награди и фотографии, някои от които се появяват за първи път и са част от богата архивно-документална колекция, с която е известен авторът.

Това е второто поколение български музиканти, които се налагат на диригентските пултове в нашата страна, изтъква проф. Янев. Първият хор пробил Желязната завеса е „Христина Морфова” през 1965 г. , когато печели Първа награда на авторитетния международен хоров конкурс в Ланголен – Великобритания.. Това е голяма победа, която отваря пътя на българските хорове по света. Грандиозният успех е четири десетилетия след шеметния успех през пролетта на 1923 г. на забележителното сопрано, чието име носи хорът, в „Роял Албърт хол”в Лондон. За концерта влиятелният „Таймс” отбелязва: „Брилянтен глас! Тя разполага с няколко октави , в които няма нито една слаба нота”.

Това е история, която трябва да се помни, защото носи спомена за големите успехи на таланта на българския народ на световните музикални сцени, подчертава проф. Янев.

На въпроса ми „Каква е мисията ни диригента“, той ми отговори: „Диригент –това е въображение, усет към вълшебното и необяснимото, което ни дава възможност да живеем не само в нормалната реалност, но и да полетим с мечтите си.“

Той самият е бил диригент и главен художествен ръководител на хор „Христина Морфова“ . Творческата му биография се свързва и избора му на президент на „Федерация на хоровете на европейския съюз“ /ФХЕС/ – от 2008 г. и председател на Сдружение „ВИВА ЛА МУЗИКА/VIVA LA MUSICA“ – от 2011 година.

Книгата на проф. Емил Янев не претендира за всеобхватност, но затова път се старае да припомни една забравена история.

Операта или се обожава, или се ненавижда”, припомни ми в края на интервюто думите на Рене Лейбовиц от прочутото му есе „Фантомите на операта“. Това е мъдрост,която се събира година по година, през целия живот.

Д-р Румяна Лечева, БТА