Младежкият воден парламент отбелязва Световния ден на на водата-22 март под наслов „Ценим водата“

 По повод на световния ден на водата, 22 март 2021г участниците в Младежкия воден парламент планират провеждане на редица събития в Каварна, Стара Загора, Пловдив, с.Байкал обл. Плевен, София и Панагюрище:

На 21 март 2021 г. се проведе видеоконференция с участие на експерти от държавни институции, неправителствени организации, научни институти и бизнеса. Младите еколози ще имат възможност да задават въпроси и да дискутират по теми свързани с опазването на водите и водните екосистеми.

В Каварна, 20-21 март, учениците от ОУ “Й. Йовков“ ще проведат онлайн дискусионна среща с началника на отдел „Екология“ в Община Каварна; конкурс за плакат на тема „Какво е за мен водата“; онлайн анкета – проучване на мнения за пестене на водата и опазване на нейната чистота.

В Стара Загора екоклуб „Приятели на водата“ при ГПЧЕ „Ромен Ролан“, под надслов, „Водата – извор на живот“ ще бъде подготвен екокът в училищното фоайе, включващ постери, макети на молекулата на водата и водни капки, екоматериали, презентация и кръстословица, изработени от учениците. На специална дъска всеки от минаващите възпитаници на училището ще може да напише за ценните качества на водата и за начините за опазването на водните ресурси. Кратка беседа ще постави акцент върху качествата на водата, както и интересни факти за водата.  

В Стара Загора ПГСАГ „Лубор Байер“, екоклуб „Водно строителство и екология“ организира водна олимпиада включваща спортни игри с ученици от профил „Водно строителство“. Водният училищен празник включва още: Фотоконкурс и представяне на изложба с фотографии на тема „Откривам стойността на водата“; Демонстрация на воден мониторинг; Ситуационна игра – дискусия „Каква е стойността на Водата”.

Малките еколози от екоклуб „Посланици на природата“ при ОУ“Кирил Христов“ Стара Загора  ще стартират експеримент за доказване на твърдението, че водата има памет. Ученици от екоклуба ще посрещнат с положително заредена вода своите съученици, учители и гости по случай патронния празник на училището. На всяка чаша на дъното ще бъде залепено позитивно послание или мисъл, свързана с важността на водата. Ще бъде представена презентация на тема „Българският народен календар и традиционните празници и ритули, показващи стойността на водата“

В Пловдив клуб „Млад еколог“ при СУ“ Св. П. Евтимий“ организира изложба на 3D макети посветена на тема „Влияние на човешките дейности върху живата природа, Кръговрата на водата, Замърсявания и пречистване на водата“; Провеждане на дискусия посветена на „Стойността на водата за живите организми“ и презентация на тема „История и значение на Световния ден на водата“ проведени на 18.03.2021г.- онлайн

Общинският център в с. Байкал се включва в инициативата „Празник на водата“, като организира наблюдение на водолюбиви птици; анализ на вода с мобилни лаборатории и Пленер „Нарисувай Дунава“.В Панагюрище СУ „Н. Бончев“ на 22 март ще представи сайт, който е резултат на интердисциплинарен проект „Водата в живото и неживото“. Проектът е подготвен по време на обучение от разстояние в електронна среда в часовете по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, изобразително изкуство, география и икономика и английски език.В София младите еколози от ЧОУ „Меридиан 22“ ще проведат изследване водите на р. Дървенишка; презентация „Водата извор на живот“ и прожектиране на филм „Писмо от бъдещето“.Всички мероприятия, които попадат в забраните при спазване на противоепидемичните мерки ще бъдат проведени на по-късен етап!

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода.

Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“ – тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора.

Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Български Младежки Воден Парламент