Обновяването на Летния театър на Стара Загора -започна!

Навръх Тодоровден (20 март 2021г.) със символична първа копка се даде старт на проекта „Обновяване на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“- Стара Загора и опазване на парковото и градинското изкуство в околното му пространство“. Срок за изпълнение на целия проект е от 12.02.2021 г. до 12.02.2023г. Реновирането на Летния театър е за срок от 240 календарни дни.

На това място някога е имало каменна кариера. През 1957 г. е направен проект за Летен театър и две години по-късно, през 1959 г. е първият концерт, изнесен на това любимо и свещено за старозагорци място, каза при откриване на събитието Милена Желева, зам.кмет по културата на Община Стара Загора. – През изминалите десетилетия тук концерти са изнасяли звезди като Лили Иванова, Емил Димитров, Юрая Хийп и други звезди на българското и чуждестранното изкуство“.

Милена Желева благодари за положените усилия на проектантите и търпението им, че в крайна сметка се намериха средства за реновиране на това емблематично място. Тя изрази увереност, че след приключване на дейностите по възстановяването на Летния театър, тук ще има отново запомнящи се прояви през годините напред.

За мене е голямо удоволствие да дадем начало на този хубав проект, по който работим от много години, каза арх. Виктория Грозева – главен архитект на Община Стара Загора и ръководител на проекта за обновяване на Летния театър.- Намираме се в един чудесен парк, обявен за образец на парковото и градинското изкуство от национално значение. Преди три години направихме пълната му рехабилитация, на която старозагорци дадоха висока оценка. Последователно и методично завършваме реновирането на последния обект от него – Летният театър, който се намира в сърцето на Аязмото. Наистина това е сакрално място за старозагорци и е признато от много наши и чужди звезди, които са правили своите концерти и спектакли тук. Материалната му база е в лошо състояние , а това място не заслужава такъв вид. Имаме чудесен проект, благодарение на старозагорските архитекти Янулов и Маторова. Те създадоха възможност мястото да придобие много добър естетически вид, вписан в паркова среда, запазвайки боровите дървета, които са зелено богатство“.

Арх. Грозева обясни, че сградата ще добие чисто нов облик чрез козирката, която ще бъде изградена над сцената и оркестрината. Ще бъде изцяло подновен аудиториума за публиката с нови ергономични седалки. Част от проекта е опазване на парковото пространство, което има историческа стойност. То също има потребност да бъде обновено и разширено с още по-богата зелена растителност.

Общата площ на обекта е 3 800 квадратни метра, от които 1330 квадратни метра са зелени площи.

Ще бъде изпълнена цялостна реконструкция от оградата, нови настилки, нови тоалетни, нови гримьорни, нов покрив, който ще бъде доста красив архитектурен елемент с дървена конструкция и стъкло. През него ще преминават повече от дърветата, уточни за Dolap.bg Георги Неделчев технически ръководител на фирмата изпълнител. Седалките ще бъдат пластмасови с неръждаеми елементи.

Обектът е малък и няма как да се използва голяма механизация. Ще бъде изграден един мобилен кулокран, с който ще се извършват повечето дейности. Техниката ще бъде малогабаритна. Основно ще бъде вътре в обекта и няма да пречи на гражданите, които посещават Аязмото. Ще има много ръчен труд.

Дърветата ще бъдат опаковани с дебел материал, за да бъдат максимално защитени. Има няколко болни дървета, които ще бъдат премахнати, но на тяхно място ще бъдат посадени нови. Ще бъде поставена изцяло нова настилка, в която ще присъства и мозайка. Сцената и оркестрината ще бъдат разширени. Ще има нови гримьорни и санитарни възли за артистите. Предвидено е парково осветление и така наречените линейни осветители, които ще осветяват част от растителността и козирката. Ще има нов пулт за осветление и озвучаване. Ще бъдат подменени съществуващите водопроводна и канализационна мрежи. Ще бъде монтирана система за денонощно видеонаблюдение за превенция на кражби и вандалски прояви. Оградата ще бъде отново желязна, изработена от шини и съобразена изцяло с визията на обекта“.

Проектът е финансиран чрез кредит от Фонд градско развитие в размер на 2 950 000 лева.
На събитието присъстваха много граждани, зам.кметове, общински съветници, кандидати за депутати, архитекти, проектантите и изпълнителите на проекта и др.

Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници отслужи водосвет за здраве и благополучие.

Трудно и отговорно е делото, което предприемате, каза митрополитът.- Трудно, защото трябва да се изпълни. Отговорно е, защото това ще допринесе за всички старозагорци духовна и културна храна, която винаги ще ни съпътства в нашия живот. Храмът божий е храмът за молитва. А изкуството е това, което облагородява човека. Изкуството е възвишеното божие деяние в човека, за да може да се преизпълни с изобилна благодат славословенето на ангелския хор в името на Христа Спасителя, а именно:“Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“. Този мир, който трябва да възцарява нашите души. Мирът, който ще донесе благолюбивата милосърдна любов на всички ни. Защото ние сме братя и сестри в Христа, търсейки именно упованието в Бога.

Трудното и отговорно дело на нашия предшественик Митрополит Методий Кусев се изпълнява. И затова нашето сърце е преизпълнено с радост. Защото благодарение на Община Стара Загора се изпълни проектът за реновиране на Аязмото, което придоби прекрасен вид. Именно възстановяването на Летния театър и на Митрополитския дом, така наречения Ресторант „Аязмото“ да се превърне в културно и духовно средище за всички. Това Бог е предначертал за Общината и за Митрополията. Ръка за ръка да вървим в духовно и културно развитие на нашия обичен старозагорски народ. Защото тогава наистина ще бъдем преизпълнени с радостта на Митрополит Методий Кусев. И тогава наистина историята ще заличи онези неблагоприятни моменти, в които делата ни са били оспорвани по един или друг начин. И това не е от сега. Било е и по времето на дядо Методий.

Божието благословение да пребъде върху всички. Върху делото, което предстои, за да може наистина да имаме две прекрасни – и духовна и културна институция за благопросперитета на Стара Загора“, каза митрополит Киприан.

Символична първа копка направиха зам.кметът по строителството инж. Янко Калоянов и Георги Неделчев. Багерът захапа земята. Ремонтът на Летния театър на Стара Загора – започна.

Росица Ранчева