На 21 март е Световният ден на кукления театър

На 21-ви март, отбелязваме Световния ден на кукления театър.  През 2003 г. Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), обявява 21 март за Световен ден на кукления театър и го посвещава на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство. Всяка година, от 2006 до днес, видни личности от артистичния и културен свят биват поканени да напишат посланието за Световния ден на куклите.  Сред тях са творци като Каспилия Ватсани от Индия (2003), Дарио Фо от Италия, (2005), Сеносуке Такеда от Япония (2007), Хенрик Юрковски от Полша (2012) и много други. Тази година негов автор е генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азоле.

Послание от госпожица Одри Азоле,

Генерален Директор на ЮНЕСКО,

по повод Световния Ден на Кукления Театър

21 Март 2021

Празнуван още от 2003 година по инициатива на Union Internationale de la Marionette (УНИМА – Международната Асоциация на Кукления Театър), Световния Ден на Кукления Театър е възможност да отдадем почит на едно изключително разнообразно и древно изкуство.

Умение за неуловими движения. Взаимодействие между жест и илюзия, светлина и сянка. Майсторството на костюма, формата и скулптурите. Изкуството на драматургията, обобщението и символизма. Техническа виртуозност и поезия. Кукленото изкуство е универсално и съвършено.

Ще перифразирам Пол Клодел, куклите са думи в действие. Куклите, чрезсвоя жив разказ, могат да изобразят всекидневния живот, но също така даоживят приказни истории от древни времена. Неизмерима проява на културно наследство, кукленото изкуство – независимо дали куклите са част от тържествен ритуал или са част от контекста на настоящето – е напълно актуално.

Това се доказва от Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, което до момента включва 12 различни форми на това изкуство. През Сбек Том от Камбоджа до Словашкия и Чешкия куклен театър, всяка една от формите представлява изключителна концентрация на умение и традиция, и общо наследство, което трябва да се запази.

Тази отговорност е още по-важна днес, когато това крехко изкуство е изправено пред безпрецедентни предизвикателства. Преди всичко Коронавирус пандемията ни припомни колко много се нуждаем от емоционалната и вдъхновяваща сила на куклите. В същото време, тя постави на изпитание съществуването на кукленото изкуство, ограбвайки безброй куклени артисти от условия за упражняване на изкуството им, лишавайки ги от и без това непостоянния им доход. Усилията на УНИМА да подкрепи финансово куклените артисти са неоценими и трябва да получат широка подкрепа.

Отвъд кризата, изкуството на куклите е изправено пред същата опасност, пред която са изправени и другите изкуства. За това живо изкуство, което трябва да се преживява лице в лице, преместването в дигитална сфера е сериозно притеснение.

Следователно бе наложително да се начертае план за бъдещето и да се помисли за начини за преодоляване на кризата и миналия Април ЮНЕСКО стартира глобалното ResiliArt движение за дебати, което събира артисти и професионалисти в полето на изкуството, които да обсъдят предизвикателствата в сектора. Благодарение на подкрепата на УНИМА, през 2020 година бяха проведени 15 дебата с експерти в сферата на кукленото изкуство от целия свят. Сега трябва да извлечем поуките от нашия опит и да продължим напред, за да осигурим съществуването и разпространението на това изкуство, за да не престава то да ни вдъхновява.

На Световния Ден на Кукления Театър, ЮНЕСКО отдава почит на всички, които поддържат пламъка на това древно изкуство със страст и, в тези трудни  времена – със смелост.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, Куклен театър на Стара Загора!

Старозагорският куклен театър има своя самобитна политика и естетика. Кукленият театър в Стара Загора е основан през 1957 г. Първият спектакъл се нарича „Мечо Турист”. Това е времето на ентусиазма, на наивния, илюзорно-реалистичен театър. На 1 януари 1962 г. театърът става държавен.

От 1998 г. директор на театъра е Дарин Петков. Днес театърът има изключително млад ансамбъл. Репертоарът му е изпълнен с множество заглавия на постановки за деца и възрастни. Театърът е водещ и се радва на изключителен национален и международен престиж. На всеки две години е домакин на Международен Куклено – Театрален Фестивал за възрастни „ПИЕРО”. Организатори на фестивала са: Община Стара Загора, Министерство на културата, Сдружение с нестопански цел „Пиеро“ и Държавен куклен театър – Стара Загора. Фестивалът е отличен с Европейски лейбъл за значимост EFFE 2017-2018 и EFFE 2017-2018., което е гордост, но и огромна отговорност.

Фестивалната програма е синтез от куклени спектакли за възрастни, уъркшоп, теоретични семинари по арт мениджмънт, кинопанорама на анимационни филми, разпространение на гостуващите спектакли в региона, изложби на живопис, карикатура, пластика, концерти.

Държавен куклен театър – Стара Загора има като своя отличителна компетентност и организацията и провеждането на Международна творческа лаборатория – ателие. Международните творчески лаборатории в Куклен театър – Стара Загора стартират през 2003 г. Провеждат се като биенале. Лабораторията е предназначена за млади режисьори, актьори, сценографи, драматурзи и всички, които желаят да усъвършенстват и да разширят творческия си инструментариум в областта на кукленото изкуство за възрастни.