19 март – Световен ден на съня

Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения – високо кръвно, диабет, белодробни проблеми. Често неглижиран проблем, част от новите световни епидемии, засягащи милиони хора по цял свят.

“Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др.”

С тези аргументи Световната асоциация по медицина на съня обявява 19 март за международен Ден на съня още през 2007 година.

За какво е предназначен сънят?  Учени от Бостънския университет  са разгадали главното му предназначение. По време на тестовете се е установило, че по време на сън се възстановяват запасите от нуклеотида аденозинтрифосфат. Той активно участва в енергийните и информационни вътрешноклетъчни процеси. С други думи, по време на сън се възстановява енергията в организма на човека. В това се заключва и главната необходимост от сън. Изводите са били направени след изследване с лабораорни животни, но те  в пълна степен се отнасят и за хората.

Междувременно пък немски учени от Дюселдорф са доказалиа,че жасминът може да бъде признат за пълноценно сънотворно лекарство. Жасминовият аромат има успокояващо действие и помага да се справим с безсънието.Веществата, влизащи с състава на ароматния жасмин, бързо попадат чрез белите дробове в кръвта и действат  като психотронен препарат.

Преди време,  отново германски учени доказаха, че ароматът на розата в спалнята прави съня продължителен и спокоен и избавя от кошмари.

Вероятно ви се е случвало да сте уморени, да се въртите в леглото, да се опитвате да заспите и да не мигнете  цяла нощ.  А когато най-после заспите, часовникът след миг  звънва и трябва да ставате. Започвате деня изморени, а когато  дойде вечерта, се повтаря същата история.

Най-често безсънието се дължи на прекалена нервност и притеснения през деня.  Вълненията от преживяното могат да ви държат будни дълго време. За да спите спокойно, забравете черните мисли.  А ето  още какво ще помогне, за да спите спокойно:

– Шест часа преди сън не трябва да пиете кафе, а се опитайте и да не ядете  два часа преди това.

– Не  работете в леглото – много хора лягат с купища листове или с лаптопа в леглото и така натоварват съзнанието си.  Направете леглото територия само за приятни, отпускащи емоции.

– Не се преуморявайте през деня. Ако се натоварвате психически и физически, трудно ще заспите  дълбоко през нощта.

– Вечерният душ или вана са задължителни за добрия сън , защото топлата вода разтоварва и приспива.

– Чистият въздух е особено важен за пълноценен сън и почивка на мозъка.

– Нормалната температура в стаята е особено важна.  Много хора правят грешка като спят  облечени и затрупани с одеала.  Прекалената топлина ще ви накара да се събуждате през цялата нощ.  Другата крайност – студената стая, също не е подходяща, тъй като тялото хаби енергия, за  да се стопли и така не си почивате пълноценно. Най-добрата температура в спалнята е около 20 градуса.

– Не  се въртете прекалено, ако не успеете да заспите 30 минути след лягане. По-добре почетете книга или сменете леглото.

– Спете на удобен матрак и подходяща възглавница. Вложете средства в леглото си, защото  там прекарвате 1/3 от живота си .

– Разходка и секс  преди  да заспите  също гарантират добър сън.  По този начин се разтоварвате психически и физически.

Но най-важно е преди да заспите да забравите черните мисли и притеснения – утрото ще е по-мъдро от вечерта.

Човек, който спи по-малко от 6 часа, съществено увеличава шансовете си да умре преждевременно. До този извод са стигнали италиански учени, като изследвали повече от 1,3 млн. жители на Европа, САЩ и Азия.

Сътрудници  на университета “Уоруик” и на университета “Фридрих II” в Неапол установили, че при хората, които спят по-малко от 6 часа, рискът нараства на 6-18%.

Шведски изследователи пък изучили влиянието на нощния сън върху талията на дамите. Оказало се, че дефицитът на сън заплашва представителките на нежния пол  с мастни отлагания в областта на бедрата и корема.  Експертите стигнали до извода, че за запазване на стройна фигура, жените трябва да спят не по-малко от 7-8 часа в денонощие, също така, че липсата на достатъчно сън  при жените  е тясно свързана с поява на рак на гърдата.

Oт своя страна пък  холандски специалисти изяснили, че само една безсънна нощ може да доведе до диабет.  Според сътрудници на медицинския център в Университета в “Лейдън”, дефицитът на сън пречи  на организма да използва пълноценно инсулина за преработка на захарта. В резултат – нивото й в кръвта се повишава, което представлява значителна опасност за здравето.