Читалището в Дълбоки кани на онлайн конкурс за Лазаровден

Онлайн конкурс, посветен на Лазаровден, обявява НЧ „Развитие 1878“ в старозагорското село Дълбоки. Организаторите канят всички, които имат желание да участват с тематична рисунка, изпълнение на песен или обичай.
Тримата, представили се най-добре, ще
получат награди, а всички в надпреварата ще бъдат отличени с грамоти.
Творбите може да изпращате
до 20 април на е-mail razvitiedalboki@mail.bg или на фейсбук страницата страницата на НЧ „Развитие 1878“.
Тази година Лазаровден се отбелязва на 24 април.

Православната църква отбелязва празника Лазарова събота, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. Посветен е на Св. Лазар.

В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалена, кoготo Иисус извежда от гроба и възвръща към живот.

Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. На този ден се изпълняват обичаят лазаруване.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети.

Прослава и възпев на Лазаровден носят лазарките. Това са млади момичета на възраст от 6 до 12 години. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците.

Закичват се с цветя, а една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото или улиците в града в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.

Цял месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутрин девойките си разпределят селото (градчето) на махали, така че да не се лазарува в една къща по два пъти. Когато обикаляли домовете, момичетата играели ръченица и пеели песни за здраве, плодородие и женитба.

Строго забранено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество.

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазо, Лъчезар и др.

Dolap.bg