Малко известни факти за Свети Тиодор Тирон – небесния покровител на Стара Загора

Свети Теодор Амасийски (днешния град Амасия в Турция), известен още като Теодор Тирон (от гръцки войник) е роден в древния град Евхаита (сега село Beyuzu, Турция). Той е бил войник в римската армия. От житието на светеца е известно, че той е бил войник в град Амасия (Мала Азия). По време на гоненията в началото на IV-ти век, заедно с други християни, той е принуждаван да се отрече от Христос и да принесе жертва на идоли. Отказвайки да изпълни тази заповед, Теодор е подложен на жестоки мъчения. Затворен е на 17-ти февруари 306 г. и е осъден да бъде изгорен жив.  Легендата разказва, че Св. Теодор не е усетил изгарянето на пламъците. Той е умрял безболезнено и с душата си да прославил Бог. След екзекуцията благочестивата Евсевия /вероятно неговата майка/, жителка на град Евхаита, близо до Амасияв в Турция, моли за тялото на мъченика, непокътнато от огъня. Тя го помазва с ароматен мехлем, увива го с чист саван и го погребва в домашна църква, специално уредена за светеца. Покъсно тук е построена църква, за да приюти неговите мощи. Именно тази църква посещава Св. Григорий Нисийски и произнася реч за живота и мъченичеството на Св. Теодор Тирон.

Мощите на светеца са били в Евхаит в продължение на много години.

В последствие мощите на Теодор Тирон са пренесени в Константинопол, в храм, осветен на негово име.

През 13-ти век, вероятно на 27 април, както повелява католическата традиция, но по вероятно през 1225 г., Фридрих II Хоенщауфен се жени за Йоланда дьо Бриен, наричана също  Изабела  II Йерусалимска, кралица на Йерусалим през периода 1225-1228 г. По случай сватбата кралицата е докарана в град Бриндизи Италия с девет кораба от Йерусалим. В корабите има и друг ценен товар мощите на Св. Теодор Тирон, откраднати от Константинопол. Тялото на светеца е увито в скъпоценен ориенталски шамит и положено в ковчег, обкован със сребърни плочи, изобразяващи фрагменти от живота на светеца. Сега този ковчег се намира в Епархийския музей в Бриндизи. Днес мощите се съхраняват в реликварна урна в олтара на катедралата в Бриндизи, а светецът е покровител на града.

Част от мощите на Св. Теодор Тирон са пренесени и на остров Сицилия в град Пати, в квартал Сорентини. Светите реликви се намират в църквата Св. Теодор Тирон, посветена на светеца. Всяка втора неделя на август в града се провежда голям празник и шествие, посветени на Св. Теодор Тирон.

Католическата традиция казва, че главата на Св. Теодор Тирон е пренесена в град Гаета, между Неапол и Рим, на брега на Тиренско море. Но в наши дни няма сведения за нейната съдба.

Според една легенда мощите на Св. Теодор Тирон се намират в манастира Ново- Хопово в Сърбия, или поточно във Войводина, на около 20 км на юг от Нови Сад и патриаршеския град Сремски Карловци. Мощите първоначално били откраднати и пренесени в Унгария. Румънски благородник откупил със злато от маджарите мощите  на светеца и ги отнесъл в румънския град Сибиу. След неговата смърт един обикновен дърводелец след пророчески сън открива на тавана на къщата на благородника ковчега  с мощите на светеца. Отнася ги в манастира в Ходош близо до Унгария, където престояват 25 години. Маджарите, научили за чудесата, които са се случвали с мощите на св. Теодор Тирон, са се опитали със сила да отнесат светеца в Унгария. Но монасите от манастира, като разбрали за намеренията им, взели ковчежето с мощите и избягали в манастира Ново – Хопово. Това е станало през 1555 г. Братята монаси от манастира с голяма благодарност приемат мощите на светеца и ги поставят на видно място в манастирската църква Св. Никола.  През 1683-1684 г. турците завладяват Войводина, монасите бягат от манастира заедно с мощите на Св. Теодор Тирон, първо в град Шабац, а оттам в манастира Радовашница.  През 1695 г. отново се връщат в манастира в Ново Хопово. Турците са прогонени, но манастирът е подпален. Докато се възстанови манастирът, мощите на светеца са съхранявани четири години в съседния град Ириг. След това още на два пъти, заради набезите на турските войски, мощите на Св. Теодор Тирон са местени. Единия път са били в църквата „Св. Никола” до унгарския град Сентендре, втория, в град Нови Сад, в катедралната църква „Св. Георги”. След окончателното изгонване на турците, с тържественост която подобава на светия великомъченик Теодор Тирон, монасите пренесли светите мощи в своя манастир и на 14 август 1717 г. отново ги поставили в църквата „Св. Никола”.

За четвърти път по време на Втората световна война, мощите напускат манастира в Ново Хопово. На Велики четвъртък 1943 г. немските нашествениците нахлуват в манастира и унищожават всичко наоколо. Монасите успяват да скрият тялото на св. Теодор в една тайна стая, където то се съхранявало около месец. Един свещеник успява да ги занесе в църквата „Св. Теодор“ в Ириг. Тук те остават до 14 октомври 1984 г., и в деня „Покров на Пресвета Богородица” те отново са пренесени на своето място в манастира в Ново Хопово.Тук те остават в мир и тишина и до днес в лявата абсида на храма, в богато украсен дървен саркофаг. 

В Света гора в манастира „Ксенофонт” се пази голяма част от десния крак на Св. Теодор Тирон.

Петко НЕЙЧЕВ