На 17 март се празнува Денят на Свети Патрик – националният празник на Ирландия

Свети Патрик е светецът-патрон на Ирландия. Според преданията, той е роден в Британия около 385 г. сл. Хр. Неговите родители били римски граждани на служба в Шотландия и Уелс. Баща му бил християнски свещеник. Вярва се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 г.

Робство в Ирландия

Като момче, на 14-годишна възраст, бил заловен и отвлечен в Ирландия, където прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да избяга обратно в Британия.

Свети Патрик е Кирил и Методий за ирландците

Свети Патрик се завърнал сред ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската азбука в Ирландия, като я ползвал, докато проповядва християнството.

Откъде идва ирландската детелина (shamrock)?

Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата Троица.

Носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик. Съществува и традиция детелината, носена на ревера или шапката, да се поставя в последната напитка за вечерта.

Празнуване на Деня на Свети Патрик

Денят на Свети Патрик е празнуван за първи път в Америка в Бостън през 1737 г. Смята се, че около 44 милиона американци имат ирландски произход. В Дъблин, Лондон и Сидни се организират паради, в които участват стотици хиляди хора, като в Чикаго дори боядисват водите на реката в зелено. Най-многобройният парад, разбира се, се провежда в Ню Йорк.

Ирландската диаспора по целия свят наброява 70 милиона човека, което е многократно повече от броя на населението на съвременната Република Ирландия (4.6 млн. Души).

                               Стенопис на Свети Патрик пази Мъглижкият манастир

Уникален стенопис с изображението на ирландския светец Свети Патрик се пази в Мъглижкия манастир. Изографисан от казанлъшкия зограф и куриер на Левски Петьо Ганин през 1909 година, образът на Свети Патрик е между ликовете на двамата български първоучители, светите братя Кирил и Методий.

Ирландският светец е живял през 4 век. Приема се, че той е донесъл християнството сред скандинавските народи и проповядвал божието слово. Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Деня на Свети Патрик. Четири века по-късно Солунските братя превели Библията на старобългарски и разпространявали писаното слово сред славяните. И тримата са записали имената си в историята на европейската цивилизация.

По тази причина стенописът в Мъглижкия манастир се приема за емоционална връзка между България и Ирландия и символ на обединяването на Източната и Западната църква, своеобразен „пророк“ на бъдещия Евросъюз.

Живеещите в България ирландци и ирландски дипломати познават тази история и традиционно посещават манастира на днешния ден, намиращ се на 2 километра в Балкана над Мъглиж.

В днешния ден, отбелязван по света като Ден на ирланската култура, стенописът на Свети Патрик в Мъглижкия манастир е частичката местен принос за световното арт богатство

Подобна теза преди десетилетие защити в своята дипломна работа магистърката по европеистика от Казанлък Антония Генчева.

Според разказите на бившата игуменка на манастира, покойната игумения Рахила и нейни послушнички, стенописът с ликовете на светите братя и свети Патрик са се появили в манастира, докато Петьо Ганин го изписвал за последно през същата година. Тогава в светата обител пристига ирландец, който дарява пари за фреска, а волята му била да се изпишат заедно Св. Патрик, покровителят на Ирландия и Светите Братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука.

От запазени източници, свързани с историята на манастира става ясно, че гостувалият ирландец всъщност е Пиърс О` Махони, политик, мисионер и филантроп, приятел и съученик на изпълнявалия през 1909 година длъжността духовен водач на Старозагорската митрополия архимандрит Йосиф Бакърджиев.

Мъглижкият манастир „Св. Никола“ е наследник на старинния манастир „Св. Архангел Михаил“, чиито останки се намират над сегашния, в местността „Стария манастир“, място и днес тачено от мъглижани. Преданието отнася възникването на манастира в годините на Второто българско царство, по времето на цар Калоян, който дал средства за построяването на манастира след разбиването на латините в околностите на Мъглиж.

Мъглижкият манастирът е разрушен през втората половина на XIV в., при завладяването на Тракия от османските завоеватели, след което, неизвестно кога е бил въздигнат от местното българско население.

Надпис над входната врата на дневната манастирска черква, свидетелства за обновяването на манастира и изграждането на храма през 1834 година.

На 17 март всяка година ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик. В разказите за светеца, освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник., който се свързва най-често и с големите количества ирландско уиски, което се лее на този ден. Един от популярните ирландски тостове в чест на светеца гласи:

„Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия.

Деляна Бобева

17.03.2016г.

Източник: zakazanlak.bg