Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ вече има звезден проектор

Дългоочакваният звезден проектор вече е пристигнал и монтиран в Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора. Това съобщи директорът доц. д-р Алексей Стоев пред Dolap.bg.

Проекторът е производство на американската фирма “Donald and Evans”. Счита се, че е в топ три в производството на дигитални планетариуми.

Проекторът пристигна в специална опаковка и беше сглобен от специалисти от фирмата в зрителната зала на Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора. Беше проведено обучение на състава на обсерваторията, който ще работи с него“- уточни доц. Стоев.

Лазерният проектор представлява огромен прожектор, който завършва с леща тип „Рибешко око“. Има 10 000 лумена яркост при изображението на екрана. Чрез лещата, изображението се проектира върху куполен екран. Т. е. изображението от плоско става сферично или обратно.

Стойността на проектора е 150 000 лв. Те са осигурени чрез защитен проект на Министерство на образованието и науката.

Освен че може да проектира звездно небе, такова каквото е в момента, новият проектор може да се връща назад във времето и да се види как са изглеждали звездите и планетите по времето, например, на неолита или „да отидем“ напред 10 000 години, за да видим как ще изглеждат съзвездията на бъдещите хора. Могат да се направят различни космически пътешествия и да видим как изглеждат Земята, Слънцето и Слънчевата система в Космоса. Можем да се отдалечим до най-близката звезда и да видим как Слънчевата система изглежда от там. Можем да разкажем целия пакет уроци за небесната сфера, т.е. сферични комбинации, измерване на разстояния и т.н. Най- голямото достойнство на звездния проектор е, че може да показва 3D прожекции на различни ситуации в Космоса. Т.е. може да се погледне как изглежда Слънцето, буквално да се потопим в него чрез комплекс от сложни анимации. Да видим какво става в ядрото му, как се пренася енергията до повърхността, как се формира слънчевият вятър и т.н. Може да се направи разходка и до центъра на нашата галактика. Може да прескочим до най-близката галактика на нашата – Андромеда с космически полет. Можем да посетим планетите Марс, Луна и т.н. Т.е. каквото може и каквото не може да си помисли човек, може да се проектира с лазерния проектор.

На 15 март 2021 г. изтече срокът за обявената обществена поръчка за произвеждане и доставяне на купола, съобщи Алексей Стоев. – С победителя ще бъде сключен договор, ще му бъде преведен аванс и се надяваме максимум до 6 месеца да бъде произведен, да се сглоби, да се разглоби, да се постави в контейнер, да преплува океани и морета и да пристигне в порт Бургас. От там да се докара в Стара Загора.

До това време трябва да разтворим покрива, за да имаме готовност да приемем купола. Той има големина около 7 м. Залата, в която ще бъде монтиран ще има височина над 5 м. Наличният проектор се монтира към купола от специалисти от фирмата производител. Прави се баланс на осветлението, звуковата част и т.н. „

Чрез различни обществени кампании и дарения бяха събрани 70 000 лв. Тези пари ще бъдат дадени авансово за купола. Има осигурени още около 150 000 лв. За пълното заплащане на купола са нужни още 80 000 лв. Това трябва да бъдат следващите задружни усилия на общността ни.

За окончателното завършване на обекта ще има архитектурно – строителни дейности и мебелно обзавеждане.

Идеята за официалното откриване на проектора и купола е 4 октомври 2021 г., когато е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята и в навечерието на Деня на Стара Загора – 5 октомври. Резервният вариант е 3 ноември 2021 г., когато през 1978 г. е открит първият планетариум в Стара Загора.

Снимките са от монтажа на звездния проектор.

Росица Ранчева