Започнаха честванията за патронния празник на ОУ „Кирил Христов“

На 15 март 2021г., започнаха проявите от богатата програма, посветена на патронния празник на ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора, съобщи директорът Господин Балъкчиев. Честването ще продължи и следващата седмица, когато на 22 март – Първа пролет, в училището отбелязват по традиция и деня на своя патрон. Началото бе положено с два изящни танца класически балет – „Танц на морячето“ и „Аз пея под дъжда“, изпълнени от младите и талантливи грации Тереза Петрова Донева от IV „в“ клас и Грета Руслан Миткова от IV „г“ клас. Момичетата тренират от години в балетна школа „Па Де Кре“. Дебютното изпълнение на двете нови композиции е специален поздрав към училищния екип по повод патронния празник, обясниха класните ръководителки на четвъртокласничките Нана Костова и Цонка Янкова. А двете момичета споделиха, че се гордеят, че учат в ОУ „Кирил Христов“. Те благодариха на учителките, които дават всичко от себе си за своите ученици. Затова с огромно желание са подготвили оригиналния поздрав за тях, за ръководството и за всички ученици. С оглед спазването на противоепидемиолигичните мерки танците бяха изпълнени без публика, заснети на видео и представени на учениците от различните класове.

В рамките на програмата днес всички четвъртокласници се запознаха с творческия път на Кирил Христов – едно от емблематичните имена в българската литература. Възпитаниците на Теменужка Христова, Янка Стойчева, Нана Костова, Цонка Янкова и Дарина Делчева подготвиха заедно и тематични кътове с рисунки „Добре дошла, пролет!“. За празничното настроение допринесе и цветната пролетна украса в училището, която допълни създаденото арт пространство в учебното заведение с още повече зеленина и красота.

Предстои откриването на две традиционни за ОУ „Кирил Христов“ изложби – „Празник на цветята“ с икебана за живи и изкуствени цветя и експозиция с рисунки от училищния конкурс „Христина Бюлейкова“. Сред централните събития са празникът на буквите при първокласниците, рецитал по стихове на Кирил Христов, подготвен от четвъртокласниците и литературно-музикална програма „Пролетно вълшебство“ с участието на третокласниците.

Портрет на патрона на училището Кирил Христов и пролетни картини ще представят учениците от IV „г“ клас. Второкласниците подготвят изложба с рисунки „Моето училище“ и творческата инициатива „Поети“ – за писане на стихотворения под наслов „Хей, пролет иде“. Програмата е изпъстрена още с изпълнения на народни песни, презентация за Кирил Христов по класовете и посрещане на пролетта на открито – в парк „Митрополит Методи Кусев“. Специално място в нея имат и инициативите на VII „а“ и VII „б“ класове – презентация, викторини и игри, подготвени от Младежкия воден парламент и еко клуб „Посланици на природата“. Обновяване на кабинета на педагогическия съветник Георги Павлов и още приятни изненади очакват в празничната програма възпитаниците на престижното учебно заведение, което впечатлява не само с качеството на образованието, но и с въведените модерни технологии и естетически оформените интериорни пространства, създаващи красота и уют на учебната среда.

Татяна Николова